Duplázott az Exxon, csalódás a Mattelnél

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A szakértők által vártnál kedvezőtlenebb negyedéves eredményekről számolt be pénteken a Mattel amerikai játékgyártó az idei második negyedév alapján. Az Exxon Mobil amerikai olajipari cég csaknem duplájára növelte negyedéves profitját az egy évvel korábbihoz képest, döntően a vállalat Egyesült Államokon kívüli evékenységének jövedelmezősége miatt.

Csalódás a Matteltől

Ebben egyebek között az játszott szerepet, hogy gyengén alakult vezető termékei, így a Barbie babák és a Fisher-Price játékok iránti kereslet. A Hot Wheels autómodelleket is gyártó Mattel cég egyszeri tételek nélküli részvényarányos vesztesége 14 cent lett. Ez jóval meghaladta az elemzői várakozások átlagában szereplő 9 centet.

A Mattel bevétele az egy évvel korábbihoz képest 2 százalékkal 974,5 millió dollárra emelkedett, ami elmaradt a szakértők által várt 979,7 millió dollártól. A Barbie babák eladása 5 százalékkal esett a június végével záródott három hónapban éves szinten, a 6 éves kor alatti korosztálynak szánt Fisher-Price játékok értékesítése pedig 3 százalékkal csökkent.

Így teljesített a versenytárs

A Mattel versenytársa, a szintén amerikai Hasbro is a héten tette közzé negyedéves számait. A vállalat eladásai éves szinten 11 százalékkal, 972,5 millió dollárra emelkedtek a második negyedévben, elemzők előzetesen 974,2 millió dollárral számoltak.

A Hasbro második negyedéves profitja azonban meghaladta a 45 centes elemzői várakozásokat: 67,7 millió dollár, részvényenként 53 cent volt a tavalyi év azonos időszakában elért 52,1 millió dollár, részvényarányosan 41 cent után.

Duplázott az Exxon

A Texas állambeli irvingi székhelyű cég adózott eredménye 3,35 milliárd dollár, részvényenként 78 cent lett a június végével záródott három hónapban az egy évvel korábbi 1,70 milliárd dollár, részvényarányosan 41 cent után. Elemzők előzetesen azonban magasabb, 84 centes részvényenkénti eredménnyel számoltak.

Ez volt a második éves szintű negyedéves nyereségnövekedés 2014 harmadik negyedéve óta, amikor a kőolaj világpiaci ára 30 dollár alá csúszott.

Az Exxon Mobil bevétele éves szinten 9 százalékkal, 62,88 milliárd dollárra emelkedett a második negyedévben, amely magasabb az elemzői várakozások átlagában szereplő 61,16 milliárd dollárnál.

Az Exxon részvényárfolyama 1,87 százalékos mínuszban, 79,32 dolláron állt a New York-i értéktőzsdén péntek délután öt óra előtt.

Az Exxon Mobil 2004 óta működő budapesti szolgáltatóközpontjában a vállalati honlapon közöltek szerint több mint 1400 ember dolgozik pénzügyi, számviteli, IT és ügyfélszolgálati területen.