Egy magyar papír, ami a nagyok pályáján is labdába rúgna

| szerző: | olvasási idő: kb. 6 perc

Novemberben részvényfelosztásról döntött az ALTEO közgyűlése, de az energetikai cég itt nem áll meg, dinamikus beruházásokkal és tőkepiaci tervekkel építik tovább a meghirdetett stratégiát. A részletekről és lehetőségekről beszélgettünk ifj. Chikán Attilával, az ALTEO Group vezérigazgatójával.

TőzsdeFórum (TF): Milyen fontos döntéseket hozott a novemberi közgyűlés? Milyen okok állnak a háttérben?

Chikán Attila (CA): A közgyűlésen két nagyon fontos témát érintettünk. Egyrészt a részvényesek döntöttek az ALTEO részvények 1:8-hoz arányú felosztásról, tehát az eddigi egy darab 100 forint névértékű törzsrészvényből nyolc darab 12,5 forint névértékű törzsrészvény lesz. Ez azt jelenti, hogy változatlan alaptőke mellett az eddig durván 2 milliós részvényszámunk 16 millió darabra emelkedik. Ezt alapvetően azért csináltuk, mert mi mindig azt mondtuk, hogy az IPO valaminek még csak a kezdete és nagyon hosszú, remélhetően egyre sikeresebb folyamat előtt állunk. A tavalyi nyílt részvényértékesítéssel kisbefektetőket is nagyobb számban beengedtünk tulajdonosi körünkbe, és ezzel felvállaltuk azt a küldetést, hogy a papírból egy tartós és likvid tőzsdei sztorit építsünk. Ennek az építkezésnek ez a mostani döntés is egy állomása.

TF: Azért a likviditás növelése nem ennyire egyszerű…

CA: Ez igaz. A likviditást és az ALTEO-részvényhez való hozzáférést viszont mindenképpen vállalati oldalról is bővíteni, építeni kell. Tény, hogy a siker függ az általános tőkepiaci körülményektől és hangulattól, valamint a tőzsde működésétől. A kisbefektetői hozzáállásról nem is beszélve.

TF: Miért a nyolcadolást választották? Miért nem az ötödölés vagy tizedelés mellett döntöttek?

CA: A papír jelenlegi árfolyamán nyolcadolással tudjuk belőni a felosztás utáni részvényárat úgy, hogy az versenyképes és csábító legyen a többi BÉT-en lévő midcap vállalat papírjaihoz képest. Így a többi hasonló méretű vállalat papírjait összevetve nem lesznek az ALTEO részvényei sem túl drágák, sem túl olcsók, a jövőbeli teljesítmény tükrében könnyebb lesz az összehasonlítás.

TF: Mikor várható a részvényfelosztási folyamat lezárása?

CA: A folyamat december 8-án zárul, az lesz az értéknap, azaz ekkor kerülnek véglegesen az értékpapírszámlákon jóváírásra az új részvények. A régi, 100 forint névértékű törzsrészvényekkel egyébként december 5-én kereskedhetnek utoljára a befektetők, az új 12,5 forintos törzsrészvények első kereskedési napja pedig december 6-a lesz.

TF: Ez mostani lépés egyértelműen azt mutatja, hogy az ALTEO legfontosabb célcsoportját a tőkepiacon a kisbefektetők jelentik. Jól látom?

CA: Nekünk egyformán fontos az intézményi befektető és a kisbefektető is, de úgy érezzük, a kisbefektetői réteg elérése, megszólítása terén van több tennivalónk. Az intézményi befektetői körben jól ismerik az ALTEO-t, elismertek vagyunk, élő kapcsolatot tartunk fenn velük, kiszolgáljuk az információigényüket: készítünk befektetői prezentációkat, rendszeresen találkozunk a vezetőkkel.

Most azokat az eszközöket keressük, amelyekkel a kisbefektetőket is jobban el tudjuk érni, meg tudjuk szólítani. A részvényfelosztás a likviditás növelése mellett alapvetően ezt a célt szolgálja.

TF: Tehát a forgalom növekedését is várják ettől?

CA: Igen, azt gondoljuk, hogy a forgalom és a részvényesi érték is kiteljesedhet ezáltal. Nyilván a cég teljesítménye és a működés fundamentumai jelentik az árfolyam növekedésének alapját, de a papírok könnyebb elérése is pozitívan hat ezekre.

TF: Mi volt a közgyűlés másik fontos döntése és mi indokolta?

CA: Igazából nem döntés született, hanem tájékoztatást adtunk a részvényeseknek a vállalati struktúra átalakításáról. A struktúraváltást az indokolta, hogy az elmúlt évek akvizíciói miatt - vettünk szélerőműveket, az EON-tól hőerőműveket, megvettük a Sinergyt - kicsit bonyolulttá vált a cégstruktúránk. A jelenlegi vállalati struktúra nem egy optimumot tükröz, ráadásul sok céget kell így auditáltatni, sok a szervezeten belüli számlamozgás és adminisztráció.

Ezek miatt kialakítottunk egy új, átláthatóbb és egyszerűbb szervezeti struktúrát, és elindítottunk egy közel kétéves programot, aminek végeredményeként eljutunk majd ehhez a szerkezethez.

Gyakorlatilag három dolgot várunk az átalakítástól: egyrészt az adminisztrációt és a költségeket csökkentenénk házon belül; másrészt a külső költségekből is le tudunk faragni valamennyit; harmadrészt pedig egy befektetők számára is könnyebben átlátható, érthető, transzparensebb cégstruktúra jön létre.

TF: Hány vállalat lesz így a csoportban és milyen logika mentén szervezik ezeket a jövőben?

CA: A csoport 29 cégéből 19 marad. De nem csak a vállalatok száma változik. Lesz egy új logikája az egész vállalatcsoportnak: például a földgáz- és villamosenergia-kereskedelem egy cégben összpontosul majd. A távhőt termelő cégeink is benne lesznek egy külön cégben, tehát logikailag is összekapcsolódnak a folyamatok, szolgáltatási profilok. A szinteket is leegyszerűsítjük: két szint lesz, középen az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. és minden más cég hozzá fog kapcsolódni.

TF: Leépítést terveznek emiatt?

CA: Nem. Ambiciózus növekedési terveink vannak, a belső erőforrások optimalizálásával ezt fogjuk tudni majd támogatni. Senkit nem bocsájtunk el, ugyanakkor új embereket sem feltétlenül kell majd felvennünk a növekedéssel párhuzamosan például az adminisztrációs és kiszolgáló területekre, mert a felszabaduló kapacitásokat át tudjuk irányítani.

TF: Körülbelül egy éve volt a nyilvános részvénykibocsájtása az ALTEO-nak, milyen tapasztalatokat gyűjtöttek az elmúlt időszakban? Hogyan értékelik ezt a lépést?

CA: Továbbra is nagy sikernek élem meg a tavalyi tőkebevonást. Bevontuk a szükséges forrásokat, új befektetőket szólítottunk meg, felpezsdült körülöttünk az élet. Pozitívan élem meg azt is, hogy amiket ígértünk a befektetőknek, azt sikerül megvalósítani a projektekkel kapcsolatban. A tavalyi év adott a cégnek egy nagyon erős löketet azzal, hogy nagyon komoly befektetői támogatást éreztünk, és érzünk a mai napig is az intézményi és kisbefektetők oldaláról. Ez megerősít minket abban, hogy működik a stratégiánk. Rendkívüli sikerként könyvelem el, hogy sokan döntöttek úgy, hogy erre a hajóra felszállnak még az elején.

A hangsúlyosabb tőzsdei lét bizalmat épít a partnereink és fogyasztóink körében is. Azonosulnak a céljainkkal, azzal, hogy sokáig itt akarunk maradni, együtt dolgozni velük, kiszolgálni őket.

TF: Hogyan állnak a források elköltésével?

CA: Azt mondtuk a befektetőinknek, hogy a pénzt jó befektetésekre, megtérülő projektekbe fektetjük, tesszük mindezt záros határidőn belül – két év alatt. Mára már több projektet elindítottunk és jelenleg is több befektetési, fejlesztési lehetőségen dolgozunk.

TF: Mikorra érhetnek be ezek a beruházások?

Az új projektek eredménytermelése 2019-2020-ra már látszódni fog a vállalat számaiban.

TF: És jöhet az újabb tőzsdei forrásbevonás?

Amikor a befektetési időszakot lezártuk, és működnek az új projektek, akkor szeretnénk tőkepiaci „sztorit” is tovább építeni. Hosszú távra tervezünk, biztosan szükségünk lesz új finanszírozási forrásokra, ami akár tőzsdei kereteken belül is megvalósulhat.

TF: Adódik a kérdés: részvény vagy kötvény?

CA: Egyiket sem zárjuk ki, a két forma közötti egyensúlyra törekszünk, figyelembe véve a mindenkori piaci feltételeket, illetve az ALTEO majdani jövőbeli lehetőségeit A kötvényeinket refinanszíroztuk, tehát ezen a téren lesznek lejáró állományok, amiket ismét lehet finanszíroztatni. Ha a vállalat erős, kiszámítható a növekedés és kedvezőek a feltételek, akkor további kötvénykibocsátás is jöhet. De önmagában csak a kötvénykibocsátás nem megoldás, hiszen az eladósodottságunkra is figyelni kell.

TF: Zárt körben vagy nyílt kibocsátás keretében?

CA: Ezt majd a piaci helyzet hozza, de az IPO után nyilván furcsa lenne, ha nem szeretnénk több nyílt körű kibocsátást, de majd a közgyűlésünk, a tulajdonosok eldöntik, hogy milyen formában szeretnék megejteni a jövőbeni forrásbevonásokat. A részvényesi értéket próbáljuk maximalizálni úgy, hogy közben a kötvényeseink is nyugodtan alhassanak.

Alapvetően akkor csinálnánk zártkörű kibocsátást, ha valaki nagyon jó ajánlatot tenne a részvényekre, de akkor azt nem az SPO helyett kell csinálni, hanem mellette.

Kötvénynél más a helyzet, ott sokkal nagyobb a rugalmasság, azt a terméket fogja kapni a befektető, amelyiket szeretné. A futamidő és a kamat a döntő, a többiről meg tudunk egyezni a vevő igényei szerint.

TF: A közkézhányad növelése felmerült?

CA: Szeretnénk a jelenleginél több befektetőt, több kistulajdonost. Én örülök azoknak, akik itt vannak velünk, de úgy gondolom, még sokan jöhetnek.

TF: Őket hogyan lehet még megszólítani?

CA: Nehezen, de próbáljuk elérni őket. A magyar kisbefektetők gondolatvilágából az utóbbi években kikerült az egyéni vállalati részvény, azon vagyunk, hogy ezt valamilyen szinten visszaépítsük. Ezért jelen vagyunk minden lehetséges csatornán, a közösségi médiában, a hagyományos médiában, az online térben. Igyekszünk személyesen is minél több emberhez eljutni, magam is sok előadást tartok például diákoknak, konferenciákon veszek részt. Nemrég a Műegyetemen 400 diáknak tartottam előadást. Keressük a lehetőségeket, hogy minél több ember megismerje a céget, megértse, megszeresse, amit csinálunk, és végül úgy döntsön, hogy szeretne tulajdonos is lenni az ALTEO-ban.

TF: Célba vették a Prémium kategóriát?

CA: Abszolút. Nem múlik el úgy hónap, hogy ne kerüljön ez szóba a menedzsment egyeztetésein.

TF: Mi a céldátum?

CA: Az még nincs, de tőkepiaci időben számolva szeretnénk rövid időn belül átkerülni a prémiumrészvények közé. Ez nem csak presztízskérdés, hanem a stratégiánk sikerét is tükrözné.

TF: Jövőre is számíthatnak osztalékra a részvényesek?

CA: Szeretnénk minden évben osztalékot fizetni, ugyanakkor ez nem egy menedzsmentdöntés, tehát én csak javaslatot tudok erre tenni. A menedzsment részéről mi azt szoktuk javasolni a tulajdonosoknak, hogy a piaci hozamokhoz képest egy értékelhető, alternatívát is jelentő, 2-2,5 százalék körüli, osztalékot fizessen a vállalat.

TF: Miként haladnak a beígért projektekkel, növekedéssel?

CA: A célunk az, hogy több területen is növekedjünk. Magyarországon most van egy piaci helyzet, egy naperőmű-építési boom, és ebből mi is részesedni akarunk. Már az első félévben elindítottunk egy fejlesztést, a napokban írtuk alá egy újabb fotovoltaikus projekt kapcsán egy szerződést. Ez Monoron valósul majd meg, és 4 megawatt naperőművi kapacitás kiépítését célozza. Masszív mennyiséget szeretnénk a portfóliónkban tudni ebből a technológiából, magas megtérülést várhatunk tőle, hiszen a KÁT támogatási rendszerben 25 évre biztosított a megtermelt áram átvétele. De természetesen nem szeretnénk csak és kizárólag napenergetikai projekteket megvalósítani.

TF: Milyen további területek jöhetnek szóba?

CA: Pár hónapja átadtunk egy újabb depóniagázos erőművet, korábban kettő már működött, most lett egy harmadik. A jövőben szóba kerülhet még a biomassza és a biogáz is. Igazából minden hangszeren játszani szeretnénk, amin csak lehet. Ebbe akár még a geotermikus energia is belefér, habár ilyen projektünk még nincs, de ismerkedünk a piac meghatározó szerelőivel egy esetleges együttműködésről. Várjuk a megfelelő pillanatot.

TF: Az elmúlt percekben szinte csak a megújuló energiaforrások kerültek szóba. Ennyire fontos az ALTEO-nak fenntarthatóság?

CA: A fenntarthatóság – beleértve a környezeti, társadalmi és gazdasági dimenziókat – működésük alapvetése. Miként azt a szlogenünk is mondja, energiában gondolkozunk, de nem csak energiában!

Ha valamiről azt gondoljuk, hogy nem fér bele a fenntarthatósági elveinkbe, akkor azt nem csináljuk. Ez egy fenntartható vállalat, nem csak megújuló. A klímavédelem csak a kibocsátásra koncentrál, a fenntarthatóságnál azonban a kibocsátás-minimalizálás mellett tekintetbe kell venni az elfogadott költségszintet és az ellátásbiztonságot is. A jelenlegi technológiai szinten a megújulók mellett még szükség van a földgázra is Magyarországon ahhoz, hogy ez a hármas – a költség, az ellátásbiztonság és a klímavédelem – egyszerre teljesüljön. Ezért mi abban hiszünk, hogy a megújuló energia és a földgáz együtt tud nagyon jól működni.

A portfóliónkat is így építjük, és ezzel elárultam, hogy a portfóliónkban a földgázzal is szeretnénk előrelépni. De dolgozunk kutatásfejlesztési projekten is. Erre nyertünk most állami támogatást, közel 500 millió forintot. Ennek célja alapvetően a jelenleginél több megújuló rendszerbe integrálási lehetőségeinek felmérése, kiaknázása, többek között energiatárolás segítségével, amit majd a virtuális erőművünk működtetésében tudunk felhasználni. Ez egyébként egy 1 milliárd forintos projekt.

TF: Hol keresik az akvizíciós lehetőségeket? Magyarországon, esetleg a régióban?

CA: Magyarországon is vannak még eladó jó cégek, projektek, de a külföldre is nyitottak vagyunk. Ha találunk olyan céget külföldön, amely arra megy, amerre a világ is halad, kellően dinamikus, van benne növekedési potenciál, akkor ott szívesen befektetünk.

Fontos azonban, hogy külföldön is csak olyan területeket vizsgálunk, ahol van már valamennyi szak- és piacismeretünk, kapcsolatrendszerünk és nyelvismeretünk. Ennél fogva elsősorban a környező országokban gondolkozunk. De nem félünk a nyugat-európai versenytől sem, Németország is a célkeresztben van, hiszen itt az Energiewende miatt nagy lehet az igény az ALTEO kompetenciáira.

TF: Hogyan alakul az idei év a bevételeket tekintve?

CA: A stratégiai terveknek megfelelő év lesz: a portfólió hozza azt az eredményt, amire külső hatások nélkül képes. Ahogyan azt a féléves jelentésünk is előre vetíti, az időjárás ebben az évben nem kedvezett az ALTEO-nak és az iparágnak sem, vagyis a nagy hideg nem segítette az idei év eredményeit a tavalyi év ellenkező előjelű hatásaival szemben, de megítélésem szerint panaszra így sincs ok, gőzerővel dolgozunk a stratégiához tartozó projektek végrehajtásán.

Ezt olvasta már?

1400 pont mínusz a magyar tőzsdén »

4IG 572 (-1,04 ) AKKO Invest 460 (-3,36 ) ALTEO 840 (-0,47 ) ANY 1350 (-1,10 ) APPENINN 342 (-2,01 ) AutoWallis 94 (-5,24 ) BIF 312 (-0,32 ) CIGPANNONIA 174 (-5,64 ) CSEPEL 373 (-2,36 ) CyBERG 1380 (-7,38 ) DM-KER 3900 (-2,50 ) Duna House A 3800 (-0,26 ) EHEP 6500 (-12,16 ) ELMU 33800 (-0,59 ) ENEFI 363 (-8,79 ) ESTMEDIA 102 (-11,72 ) FUTURAQUA 97 (-4,34 ) GSPARK 5100 (0,79 ) KPACK 15800 (-15,96 ) KULCSSOFT 2380 (-7,75 ) MASTERPLAST 730 (-0,54 ) MOL 2506 (-1,73 ) MTELEKOM 427 (1,30 ) NORDTELEKOM 44 (-7,68 ) NUTEX 33 (-11,05 ) OPUS 242 (-10,70 ) ORMESTER 10200 (-1,92 ) OTP 14680 (-1,81 ) OTT1 189 (-5,03 ) PANNERGY 716 (0,56 ) RABA 1070 (-1,83 ) RICHTER 6725 (-2,96 ) SET Group 90 (-7,02 ) TAKAREK 480 (-2,83 ) WABERERS 1025 (-5,96 )