Egy nap alatt veszítettek sokat a tőzsdei nagyágyúk

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Sokat veszítettek a világ leggazdagabbjai szerdán, amikor a felerősödött amerikai belpolitikai bizonytalanság miatt lejtmenetbe kerültek a világ tőzsdéi.

Egy százalék feletti mínuszok

A Bloomberg hírügynökség számításai szerint a világ ötszáz leggazdagabbja 35 milliárd dollárral lett szegényebb. A vizsgált csoport vagyona így is mintegy 4900 milliárd dollár. Az amerikai belpolitikai botrányok miatt szerdán például a frankfurti DAX30 index 1,35 százalék, a New York-i DJIA mutató pedig 1,78 százalék mínuszban zárt.

A Bloomberg összegzése szerint a szerdai tőzsdei lejtmenet miatt a legtöbbet, 1 milliárd dollárt Bill Gates, a világ leggazdagabb embere veszített, miután cége, a Microsoft részvényára több mint két százalékkal gyengült a New York-i értéktőzsdén.

Így állnak a legnagyobbak

Bill Gates vagyona most mintegy 86,6 milliárd dollár. A második legnagyobb vesztes Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója. Cége árfolyama szerdán 3,3 százalékkal gyengült, Mark Zuckerberg vagyona pedig eközben 2 milliárd dollárral 62,3 milliárd dollárra zsugorodott. Ugyancsak a nagy vesztesek közé tartozik Jeff Bezos, az Amazon online kereskedelmi óriás vezére, aki 1,7 milliárd dollárját sirathatja, miután az Amazon árfolyama 2,2 százalékkal esett szerdán. Jeff Bezos vagyona most 81,9 milliárd dollár.

A világ második leggazdagabb emberének számító spanyol Amancio Ortega, az Inditex textilipari konszern és a Zara ruházati áruházlánc alapítója 355 millió dollárt veszített szerdán, vagyona mintegy 83,2 milliárd dollárra apadt.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Veszteséges tőzsdezárás Európában »