Eldobták az Apple-t

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Méretes zakóval kezdte az év utolsó hetét az Apple. És azóta sem tért magához a karácsony másnapján elszenvedett 2,5 százalékos mínuszból.

Ami már önmagában is meglepő, mert ilyenkor az első reggeli kérdés úgy hangzik: nyitva vagyunk? A második meg úgy: de miért is? Nos, talán azért, hogy a bahamai járatot lekéső piacfüggők a reptéren téblábolva, még helyükre tegyék a dolgokat.

Erős évet zárhatnak

Az esés hátterében a 2018-as naptári első negyedév gyengébb iPhone X értékesítési prognózisai állnak, egy tajvani napilap és egy-két elemzőház is a korábban vártnál gyengébb értékekkel kalkulál – sorolja az okokat Wolf Martin, a KBC junior elemzője. Hozzátéve: bár sokan így is pozitívnak látják a vállalat helyzetét, a beszállókkal szerinte érdemes lehet még kivárni.

Mindezzel együtt is erős évet zárhat az Apple, részvényeinek értéke már 50 százalékot erősödött az idei naptári évben, ráadásul az év végi fejlemények is a további erősödés felé mutattak. A vállalat csúcs készüléke, az iPhone X egyelőre nagy sikert aratott az okostelefonok szempontjából is fontos piacnak számító Kínában, ahonnan már a nettó árbevétel közel ötöde származik.

Emellett az is erősíti a cég pozícióját, hogy a nemrégiben elfogadott amerikai adóreform egyik legnagyobb nyertese is lehet az Apple, mivel a külföldi, igen jelentős 252 milliárdnyi készpénz- és befektetés állomány miatti adókötelezettsége 78,6 milliárdról akár 29,3 milliárdra csökkenhet.

Lassítják a régi masinákat

A junior elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy azért a mérleg másik serpenyője sem üres. Negatívabb hangvételű cikkek is megjelentek az elmúlt napokban. Tőzsdei szakírók a szoftverfrissítési botrányra emlékeztetnek, ami miatt egyre többen perelik a céget.

Az Apple a múlt héten adott ki egy közleményt, hogy valóban lelassítja a régebbi készülékeit az újonnan érkező frissítésekkel. Célja, hogy ezzel előzze meg a telefonok gyengülő akkumulátorainak következtében bekövetkező véletlenszerű leállásokat. Az ügynek csak minimális negatív hatása volt a papír árfolyamára nézve.

Gyenge X

A Bloomberg a héten számolt be arról, hogy egy tajvani gazdasági napilap és néhány elemzőház is a vártnál alacsonyabb számú iPhone X értékesítést vár a jövő év első negyedévére vonatkozóan. Az eltérés ráadásul nem elhanyagolható, a napilap 50 millió helyett 30 millió készülékről beszél, míg az elemzők korábbi 35-40 milliós becslésüket módosították körülbelül 10 millióval alacsonyabb szintre, a magas árnak és az innováció hiányának köszönhető apadó keresletre hivatkozva.

Kifeszítették a spárgát

Azt látni kell Wolf Martin szerint, hogy ha valóban így alakulnának a negyedéves számok, az alaposan meglátszana a cég eredményén. Legalább 10 milliárd dolláros árbevétel kiesésről beszélhetnénk, ami az elemzők által várt 86 milliárd dolláros érték meghatározó része. Nem véletlen tehát, hogy a hírre 2,5 százalékos mínuszban zárt a papír. Azóta meg olyan képet mutat a chart, mintha kifeszítették volna a spárgát.

Akadnak azonban olyan elemzők is, akik még mindig pozitívan látják a készülék eladási számait, a Jefferies például 40 milliós darabos negyedéves értékesítéssel számol, míg a Loop Capital is 40-45 milliós értéket tart reálisnak.

Korai lenne beszállni

Pusztán technikai alapon nem biztos, hogy most érdemes beszállni. Az 50 napos mozgóátlag környékén, 170 dollár közelében billeg az árfolyam, ha innen fordulna, akkor először a 176 dolláros ellenállással kéne megküzdenie, amiről korábban már többször lefordult. A jelenlegi árfolyamhoz képest, ez maximum 3 százalék pluszt jelentene, ami a kockázathoz mérten nem túl csábító.

Ráadásul az MACD eladási szignált adott, s az 50 napos mozgóátlag sem bizonyult a legerősebb támasznak a múltban, így az esés folytatása sem elképzelhetetlen. Ebben az esetben a 165 dollár körüli szintek, és a 155 dollár környékén húzódó csatorna alja nyújthat támaszt az árfolyamnak, amelynek letörése esetén még inkább elcsúnyulna a kép.

Ezt olvasta már?

2000 dollár felett is járt az arany árfolyama »