Eleget szenvedett már a Volkswagen?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Még mindig sorjáznak rossz hírek a VW háza tájáról. Mégis emelkedni tudott a papír. Talán érik a fordulat.

Még mindig rájár a rúd a Volkswagenre. Pedig a vállalat az emlékezetes dízelbotrány „költségeit” már a tavalyi évben leírta. Ám ezúttal a francia leánya vitt be egy gyomrost az anyacégnek. Érdekes módon, ma mégis réssel nyitott, s emelkedni tudott a kurzus.

Manipulálták az értékesítési számokat

Egy belső vizsgálat során derült ki, hogy a franciaországi érdekeltség már 2010 óta manipulálta az értékesítési adatokat – magyarázta Kovács Bálint, az Equilor elemzője. Hozzátéve: a nyomozás kiderítette, hogy 800 ezer autónál - beleértve a VW által gyártott Audinál és Skodánál is - találtak nyilvántartásbeli különbségeket: rendszeresen hamarabb közölték a német anyavállalattal a gépjárművek eladását, mint azok nyilvántartásba lettek volna véve a hatóságoknál.

A Der Spiegel szerint a francia leányvállalat vezérigazgatójának áprilisi, hirtelen távozása mögött is ez az ügy állhatott. Bár az érintettek egyelőre nem kommentálták a cikket.

Pert nyerhetnek

Nem ez az egyetlen ügy – folytatta az elemző, hiszen a VW-nek csak Németországban 385.000 autót kell visszahívnia a fékrendszer szoftverjének frissítése miatt, melyet a cég szóvivője meg is erősített a Bildnek.

Jó hír azonban a német vállalattal kapcsolatban, hogy kártérítési pert nyerhet egy autótulajdonossal szemben az emissziós ügy kapcsán. Azért is fontos, hogy a német bírák ne változtassanak véleményükön, mivel az precedens értékű lehetne a többi tulajdonos számára, így többen nyújthatnák be követelésüket.

Hol lehet az alja?

Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mikor érdemes long pozíciót építeni. Ha a chartra pillantunk, azt látjuk, hogy a 250 eurós csúcsok már a messzi távolban sejlenek. A jelenlegi 134 eurós szint még a dízelbotrány 140 eurós mélységeit is alulmúlja.

Akár vásárolhatnánk is a részvényt ezeken a szinteken. Bár nem árt azt is figyelembe venni, hogy jelenleg az egész európai autóipari szektor nyomás alatt van.

Ügyeljünk a csontvázakra!

A vállalatvezetés ugyan azt nyilatkozta, hogy a 2015-ös dízelbotrány „költségeit” már tavaly leírták, s az idei év már az eredméynekről szólhat, sőt, az osztalékfizetésről is, még mindig lehetnek csontvázak a szekrényben – vélekedett Kovács Bálint.

Ráadásul a VW értékesítésének 40 százalékát felszívó kínai piacról sem jönnek igazán jó hírek – folytatta. Az egy dolog, hogy lassul a kínai gazdaság, de ennél is nagyobb gondot jelenthet, hogy a nemrég meghirdetett kínai elektromos autó programot saját márkás modellekkel képzeli el Pekingben.

Ezt olvasta már?

Megakrán - Közgyűlési határozatok »