Elindult a Xetra kereskedési rendszer a BÉT-en

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Új kereskedési rendszer, a Xetra működik péntektől a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a kereskedést Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter indította el jelképes csengetéssel. A miniszter szerint érdemes befektetni a magyar gazdaságba, hiszen a gazdasági növekedéssel együtt javultak a profitkilátások is.

Érdemes befektetni

A miniszter a Budapesti Értéktőzsde Xetra kereskedési rendszerének pénteki indulása után újságírók előtt kijelentette: a magyar gazdaság abban a helyzetben van most már, hogy a lehetőségek tárházát kínálja a befektetők számára.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelképes csengetéssel elindítja a kereskedést az új kereskedési rendszer, a Xetra első kereskedési napjának indulása alkalmából a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) 2013. december 6-án. Balról Katona Zsolt, a BÉT vezérigazgatója, jobbról Szécsényi Bálint, az értéktőzsde alelnöke. MTI Fotó: Soós Lajos

Elmondta, a magyar gazdaságban megvan a növekedési potenciál, ebben az évben növekedési fordulat történt, jövőre pedig a kormány 2 százalékos növekedést vár, ami azt jelenti, hogy 2014-ben duplájával nőhet a magyar gazdaság teljesítménye. Érdemes tehát befektetni a magyar gazdaságba, hiszen javultak a profitkilátások - fejtette ki.

MTI Fotó: Soós Lajos

MVM a tőzsdén?

Arra a kérdésre, hogy van-e kilátás a következő években az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., vagy más állami vállalati részesedések tőzsdei értékesítésére, a miniszter úgy válaszolt: pillanatnyilag nem lát lehetőséget arra, hogy az MVM is megjelenjen a tőzsdén, de hosszú távon ezt nem lehet kizárni. Elmondta, hogy a tőzsdei előkészítés hosszú folyamat, és az MVM jelenleg több olyan akvizícióban is benne van, ami jelentős mértékben leköti az erőforrásokat.

A lakosságban bízik a miniszter

Kérdésre válaszolva elmondta, ahhoz, hogy tartóssá váljon a magyar gazdaság növekedése, alapvetően az kell, hogy az eddig meglévő növekedési faktorokhoz felzárkózzanak mások is. Hozzáfűzte: az Európai Bizottság jelentése is azt tartalmazza, hogy jövőre a növekedés egyik húzóereje már a belső fogyasztás is lehet.

Kifejtette, hogy a lakossági fogyasztás bővülésének lehetősége megnő, hiszen az adócsökkentéssel, a rezsicsökkentéssel, a családi adókedvezmény kiterjesztésével, valamint a béremelésekkel több pénz fog maradni a háztartásoknál. Így az export szektor, a járműipar, a mezőgazdaság, az építőipar növekedése mellett a fogyasztás is húzni fogja a magyar gazdaság növekedését.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelképes csengetéssel elindítja a kereskedést az új kereskedési rendszer, a Xetra első kereskedési napjának indulása alkalmából a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) 2013. december 6-án. Balról Katona Zsolt, a BÉT vezérigazgatója, jobbról Szécsényi Bálint, az értéktőzsde alelnöke. MTI Fotó: Soós Lajos

Szükség van az erős tőkepiacra

A miniszter szerint a magyar gazdaság növekedési forrásainak bővülése, továbbá a Xetrán keresztüli forrásbővülés is lehetőséget adhat arra, hogy tőzsdére lépjenek olyan magyar cégek, amelyekben kisebbségi résztulajdona van az államnak.

A miniszter kiemelte, hogy erős magyar tőkepiac nélkül nincs erős gazdaság. A magyar kormány is abban érdekelt, hogy ez a platform minél inkább betöltse a hozzá fűzött reményeket, hogy minél több cég, minél inkább a magyar tőzsdén keresztül is próbáljon tőkét bevonni.

Mérföldkőhöz érkezett a BÉT

Katona Zsolt, a BÉT vezérigazgatója hangsúlyozta: nem pusztán technológiai váltásról van szó, a kereskedési rendszer cseréje mérföldkő a BÉT életében. A magyar tőzsde Európa legmodernebb, legszofisztikáltabb és legnyitottabb rendszeréhez csatlakozik ezzel, és ebből mind a befektetők, mind a kibocsátók, mind a piaci szereplők profitálni fognak.

Varga Mihály emlékeztetett, hogy a magyar állam több tőzsdén jegyzett cégben, így többek között a Molban, a Rábában és a Richterben is tulajdonos, így a részvénytársaságok eredményeiből és sikereiből a magyar állampolgárok is osztoznak az adóbevételeken keresztül.

Üdvözlendő, hogy az új kereskedési rendszer bevezetésével a BÉT szélesre tárja kapuját a hazai és a nemzetközi befektetők széles köre előtt, megerősítve ezzel a magyar tőzsde központi szerepét a hazai értékpapírok kereskedésében - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

A mi tőzsdénk – Éljünk vele!

A hazai tőzsdetörténet utóbbi 15 évének legnagyobb fejlesztése az új kereskedési rendszer, a Xetra bevezetése a Budapesti Értéktőzsdére. A változás valamennyi piaci szereplő számára tartogat izgalmas lehetőségeket. Nem csak technológiai megújulásra lehet azonban számítani a hazai szabályozott tőkepiacon, formálódnak egyéb tervek is, amelyekről Katona Zsolt a BÉT vezérigazgatója nyilatkozott a TőzsdeFórum.hu-nak.

Megnyílik a világ előttünk

A BÉT vezérigazgatója elmondta, hogy a tőzsde december 6-án a 15 éve működő kereskedési rendszerét cserélte le. Hozzátette, hogy az elmúlt 15 évben 177 millió ajánlatot vittek be a kereskedők a rendszerbe és ezekből 23 millió tranzakció született. Az új kereskedési platform bevezetésével a magyar tőzsde egy olyan rendszerhez kapcsolódik, amelyet Európa 18 országában 250 bank és befektetési szolgáltató 4500 kereskedője használ. Ezzel megnyílik a világ a magyar értékpapírok kereskedelme előtt, és a magyar tőzsde bekerül a nemzetközi kereskedelem vérkeringésébe.

Hozzáfűzte, hogy a várakozások szerint az új kereskedési rendszerrel a forgalom és a likviditás jelentősen emelkedni fog a BÉT-en, ebből következően csökkenni fognak az árrések, olcsóbbá válik a kereskedés.

Szécsényi Bálint, a BÉT alelnöke reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező években több közepes és nagyvállalat fog tőzsdére lépni. Hozzátette: igazán mélyreható változást azonban csak az hozna, ha nemzetközi szinten is mérhető nagyvállalatok, esetlegesen állami vállalatok is megjelennének a tőzsdén. Úgy vélte, mindezt támogatni fogja a gazdasági környezet, a befektetői klíma javulása, és az ország nemzetközi megítélésének változása, illetve várható felminősítése.

Ezt olvasta már?

Kiberbiztonsági tanácsadó céget vesz a 4iG »