Eljöhet még a nagy bankok ideje

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Hamarosan komolyabb fordulópont jöhet a nagy amerikai bankoknál, amelyek a válság óta nem teljesítenek túl jól a Wall Streeten. Az első negyedéves gyorsjelentési szezon közeledtével a befektetők ugyanis elkezdték megemelni a várakozásaikat, elsősorban az alacsony kamatkörnyezet kedvező hatásai miatt.

Annak ellenére, hogy a válság után a legtöbb bank lemaradt az S&P 500 teljesítményem mögött, amely 76 százalékot emelkedett az elmúlt 60 hónapban, számos elemző úgy véli, szignifikáns különbségek lehetnek az egyes pénzintézetek teljesítményében. Különösen, ha a kamatszint 2016-ba lépve is változatlan marad – írja a Business Insider.

Az S&P 500 és a nagy amerikai bankok teljesítménye Forrás: Google Finance, Business Insider

„Ami segítségére lehet a legnagyobb befektetési bankoknak, az az alacsony kamatkörnyezet” – mondja Erik Oja, az S&P Capital IQ részvénypiaci elemzője.

Pörög az üzlet

Az elemzők úgy látják, hogy a különbségek az összeolvadások és felvásárlások (M&A) tekintetében lehetnek igazán látványosak.  A várakozások tehát nem pusztán a jegybanki előrejelzéseken alapulnak: az üzletek iránti étvágy 5 éves csúcson van, ami egybeesik a felívelési lendülettel – hangsúlyozta hétfői jelentésében az Ernst & Young.

Noha az eddigi üzletek már így is felrázták a pénzügyi óriások élvonalát, a Business Insider megjegyzi, hogy a kisebb pénzintézetek egyre nagyobb szeleteket hasítanak ki maguknak a sokmilliárd dolláros tranzakciós üzletekből.

Érezhető különbségek

Az elhúzódó alacsony kamatkörnyezet és laza monetáris politika már 2015 kezdetével arra ösztönzött egyes óriásokat, mint a Goldman Sachs vagy a Morgan Stanley, hogy masszív M&A ügyletekbe kezdjenek. Ez azonban éles ellentétben áll azon bankok gyakorlatával, amelyek jobban leragadtak a fogyasztói hiteleknél, illetve a jelzáloghitel-finanszírozásnál (US Bancorp, Wells Fargo). Mindazonáltal egyes várakozások szerint a Wells Fargo megerősítheti jelenlétét a befektetési bankok között, miután korábban felülmúlta a többieket a jelzáloghitelezésnek köszönhetően.

Gyorsjelentések a héten

A több amerikai nagybank is közzéteszi időszaki beszámolóját napokban. Ma nyitás előtt jelent a JP Morgan és a Wells Fargo, holnap és holnapután pedig megismerjük a Bank of America, a Citigroup és a Goldman Sachs számait.

A nagy üzletek tartogatnak azonban néhány buktatót. Különösen szabályozói oldalról, mivel a hatóságok továbbra is visszatartanak néhány 2014-es üzletet engedélyezési okok miatt. Vagyis még hónapok telhetnek el, mire egy-egy tranzakció valóban megjelenik a bankok mérlegében.

Feszült várakozások

A várakozás, miszerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) idén elhalaszthatja a kamatemelést (akár az idei év utánra), nem volt konszenzusos, azonban a süllyedő olajár, az erősödő dollár és világ jegybankjainak döntései instabil környezetet teremtettek, miközben az amerikai gazdaság talpra állása is megbotlani látszott az év elején.

„Úgy tűnik, a gazdaság valóban visszavett az első negyedévben” – hangsúlyozza Oja. Ez pedig úgy tűnik, megváltoztatja a bankok álláspontját a Fed kamatemelésének időpontjáról. A Wells Fargo, az HSBC vagy a Morgan Stanley például visszafogták az előrejelzéseiket, de néhány igencsak galamblelkű elemző szerint csupán 2016 egy távolabbi időpontjában jöhet el a szigorítás.

Egy ilyen elhúzódó laza környezet pedig azt jelentené, hogy a bankoknak több idejük marad jelentős üzleteket kötni, és komoly pénzeket keresni.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Milliárdos szerződést írt alá a 4iG »