-->

Elkaszálhatja Brüsszel az Apple-t

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A héten mutatják be Brüsszelben azt a jelentést, amely az Apple adózási gyakorlatát vizsgálja. A technológiai cég milliárdos bírságra számíthat a szakértők szerint - írja cikkében a Financial Times.

Kreatív gyakorlat

Az iPhone gyártója nem csak az innovációban számít úttörőnek, adózási szokásaiban is rendkívül kreatív. Az 1980-as évektől írországi leányvállalatain keresztül számolja el az ázsiai, európai és afrikai bevételeit. Mivel ebben az országban csak két százalékos a társasági adó kulcsa, ezért alig fizet adót. Brüsszel szerint az ír hatóságok segítségével kerüli ki az adófizetést az Apple.

Pofátlanul trükköznek az adóval a legnagyobbak

Hét amerikai nagyvállalat, köztük a Google, az Oracle vagy a TripAdvisor az elmúlt öt évben folyamatosan egyre alacsonyabb tényleges adót fizettek be. Ennek alapvető oka pedig nem az, hogy ezek a társaságok egyre kevesebb pénzt termelnek, hanem, hogy olyan országokban tartanak jelentős összegeket, amelyekben kedvezőbbek az adózási feltételek az Egyesült Államokhoz képest.

Luca Maestri, az Apple pénzügyi igazgatója a Financial Timesnak azt nyilatkozta, hogy semmilyen különleges üzleti megállapodást nem kötöttek, és állami támogatást sem kaptak.

Előnyben a multik?

Az Apple tavaly került az érdeklődés középpontjába. Akkor négyhónapos vizsgálat után az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) kijelentette, hogy a cég adózási gyakorlata legális. Idén, június elején az Európai Bizottság bejelentette, hogy több multinacionális vállalat adózását is vizsgálni fogják, mivel egyes országok adóhatóságai túl kedvező állásfoglalást adtak és így jogosulatlan előnyökhöz juttathattak bizonyos cégeket, köztük az Apple-t. Az Apple mellett ezért vizsgálják a Starbucks és a Fiat adófizetését is.

AZ EU ellenőreinek vizsgálata azon alapszik, hogy az Apple 1991 óta olyan adókedvezményekhez jutott, amelyet, más vállalatok nem kaptak meg Írországban. „Próbáljuk megérteni, mennyi lett volna az az összeg, amelyet be kellett volna fizetnünk adóként – mondta el Maestri. Az Apple mindig felelősségteljesen és körültekintően járt el.”

Az Európai Unió nagyon szigorú az állami támogatásokkal kapcsolatban, az illegális támogatást akár tíz évre visszamenőleg is beszedhetik. Bár pontos összeget eddig nem mondtak az illetékesek, a végszámla több milliárd euró lehet. A FT számításai szerint 137,7 milliárd dollárnyi készpénz került az ír vállalatokon keresztül az anyacéghez.

Maestri szerint nagyon szerencsétlen ez a vizsgálat. Azt is tagadta a pénzügyi vezető, hogy a kedvezményekért cserébe több munkahelyet hoztak volna létre Írországban. Bíznak benne, hogy számukra kedvező ítélet születik.

Két megállapodást vizsgálnak

A Bizottság két konkrét megállapodást vizsgál. Az Apple az 1980-as évek óta van jelen Írországban. 1991-ben változtak az adótörvények, először akkor kötöttek megállapodást az adóhatósággal, amely egészen 2007-ig érvényben volt. Ez eleve szokatlanul hosszú transzferár egyezséget jelent – mutat rá a cikk.

2007-ben – miután jelentősen bővítette tevékenységét a techcég – az ír hatóságok keresték meg a társaságot, hogy vizsgálják felül a vállalat adózási szokásait, hogy az jobban tükrözze a növekedést. Akkor született meg az adóhatóság újabb állásfoglalása az Apple adókötelezettségeiről.

Az Apple az elmúlt években 100 millió dollárt invesztált ír cégébe és lett Cork városában az egyik legnagyobb munkaadó.