Elképesztő adatokat jelentett a Masterplast

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A második negyedévben is jól teljesített a Masterplast, ami a javuló iparági környezet mellett a korábban elhatározott stratégiai lépéseknek tulajdonítható. A vállalat árbevétele a második negyedévben a korábbinál nagyobb dinamikával, több mint 8 százalékkal bővült. Ennek és a sikeres pénzügyi stratégiának köszönhetően az adózott eredmény az első félévben a tavalyi év hasonló időszakához képest hatszorosára, 1,8 millió euróra ugrott - tudtuk meg a cégtől.

A számok magukért beszélnek

A második negyedévben a Masterplast javuló iparági környezetben az előző évihez képest 8,2 százalékkal, 22,8 millió euróra növelte árbevételét. A negyedév során felpörgött a saját termékek gyártása, ami egyrészt a személyi jellegű költségek növekedésével, másrészt a működés hatékonyságának javulásával járt. A nyersanyagárak és a devizaárfolyam-változások kedvezőtlenek voltak a vállalat szempontjából, így összességében a termékek átlagárrése csökkent, amit szállítási- és egyéb költségmegtakarításokkal ellensúlyozott a cégcsoport. A vállalat kamatkiadásai tovább csökkentek, miközben a kedvezőtlen árfolyamváltozásokat (USD és forint gyengülése) ellensúlyozta a sikeres deviza fedezeti politika.

Mindezek eredményeképpen a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat a tavalyi év hasonló időszakához képest meghatszorozta első féléves adózott eredményét, amely így elérte az 1,8 millió eurót. A társaság EBITDA-ja a második negyedévében 1,7 millió euró volt a bázis időszak 1,5 millió eurós értékével szemben, ami mintegy 11 százalékos eredményjavulásnak felel meg.

Jót tett nekik az építőipar fellendülése

A Masterplast legfontosabb piacain tovább élénkült az építőipar a második negyedév során: a legnagyobb súlyú Magyarországon 11 százalékos volt a növekedés. A következő negyedévek során a magyar piacon további élénkülés lehetséges, miután az év második felében indul, illetve válik lehívhatóvá több olyan kormányzati program (Családi Otthonteremtési Kedvezmény, Otthon Melege Program), melyek a szektor teljesítményét javíthatják. Ezek a vállalat várakozásai szerint jelentős növekedést hozhatnak és komolyan hozzájárulhatnak a további eredménybővüléshez. A csoport kiemelkedően teljesített árbevétel terén a stratégiailag kiemelt exportpiacain (+40%), míg a jelentős súlyú román piacon is kismértékű növekedést ért el (+2%).

Az export növekedésének hátterében eltérőek voltak az egyes országok eredményei, de összességében elmondható, hogy Nyugat-Európában a Masterplast két stratégiai húzóterméke közül a tetőfóliák értékesítésének terven felüli teljesítménye húzta magával a számokat, míg az üvegszövet forgalma kis mértékben haladta meg a bázisidőszak értékét. A gyengülő iparági környezet ellenére 13 százalékkal növekedett az árbevétel Szerbiában és 14 százalékkal Horvátországban, valamint az első negyedéves visszaesés után 17 százalékos volt a forgalom bővülése Lengyelországban. Figyelembe véve a bizonytalan politikai és gazdasági környezetet, jól teljesített a Masterplast az ukrán piacon is: a forgalom ugyan 17 százalékkal csökkent a bázisidőszakhoz képest, azonban az ukrán piacon realizált eredmény jelentősen javult.

Jól fogytak a főbb termékek

A vállalat stratégiájának megfelelően a fókuszban lévő tetőfóliák és tető-kiegészítő termékek árbevétele 15 százalékkal növekedett a második negyedévben, míg a csoport árbevételén belül továbbra is legnagyobb súlyú (43%) épület- és lakásfelújításokhoz kapcsolódó homlokzati hőszigetelő rendszerek és elemeinek árbevétele 5 százalékkal bővült. A második legnagyobb forgalmú hő-, hang- és vízszigetelési anyagok árbevétele 7 százalékkal, a szárazépítészeti és kiegészítő profilok 14 százalékkal, az építőipari kiegészítő termékek árbevétele 11 százalékkal bővült, míg az előző negyedévnél mérsékeltebben, 15 százalékkal esett vissza a forgalom a bitumenes hullámlemezek és zsindelyfedések termékcsoportban.

Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnök-vezérigazgatója az üzleti környezet további javulásával számol az év során, így 2015-ben elérhetőnek tartja a 7 százalékot közelítő, míg megfelelő növekedés mellett 2016-ban a 8 százalékos EBITDA mutatót is. A vállalat második negyedévi jó eredménye megerősíti a vezetőség által korábban közzétett osztalékpolitikát, amely szerint megfelelő mértékű nyereség esetén osztalék fizetésére is nyílhat lehetőség.

Ezt olvasta már?

Nőtt az MVM Csoport adózott eredménye »