Elmaradhat az előirányzatoktól a Mol

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Minden szegmensben szerény utolsó negyedévvel zárhatta a tavalyi évet a magyar olajtársaság.

Kedden jelent a Mol. Vajon milyen számokat riportál a magyar olajtársaság? - erről kérdeztük Kovács Bálintot, az Equilor senior elemzőjét.

Kevesebb a hordó

A kutatás-kitermelés szegmensben szerintünk a Q4 végére sem sikerült hozni a 110 ezer hordó per napos előirányzatot – mondta Kovács Bálint, hozzátéve: az Equilor várakozása 108 ezer hordó per nap. Ez nyilvánvalóan negatívan érinti az EBITDÁ-t.

Dugulás az Északi-tengeren

Bár a kitermelés növekedését támogatja a brit Catcher mezőn beindult termelés - folytatta, ám ennek hatása a Q4 számaiban még aligha jelentkezik. Míg az északi-tengeri operációhoz tartozó Scolty & Crathes csővezetékek eltömődési problémája, melyen jelenlég is dolgozik a Mol, nyilván negatívan hat.

Dollár versus olajár

A dollár gyengülése a forinttal szemben sem segítette az Upstream operációt - hangsúlyozta, hiszen növelte a költségeket. Emlékezhetünk, hogy tavalyelőtt még 280 forintos átlagos dollárárfolyammal számolhattunk, míg tavaly ugyanez a mutató már 260 forint volt.

Ugyanakkor az olajár emelkedése kedvező a kutatás-kitermelésre. Pláne, hogy minden kondenzátumnál jelentkezik - tette hozzá.

Alacsony a marzsin, szűk a spread

A finomítói szegmes, mind Q/Q, mind év/év alapon gyengébben teljesíthetett, melynek oka szerinte a finomítói marzsinok szűkülése. Ami elsősorban az emelkedő olajár hatása. És miután a Mol EBITDA 60 százalékát a Downstream adja, így a csoportszintű EBITDA is sérülhet emiatt.

További gondot jelenthet, hogy szűkült a Brent és az Ural olaj közti spread, márpedig a Mol 67 százalékban Ural típusú kőolajat dolgoz fel, miközben a finomítói árak a Brenthez igazodnak - emlékeztetett Kovács Bálint.

No, és a nagyker árrés?

Jó kérdés, vajon a nagykereskedelmi árréssel, melyet sosem publikálnak, vajon milyen mértékben volt képes a Mol ezeket a negatív hatásokat kompenzálni?

Ezt olvasta már?

A végére csak lecsúszott Európa »