Eltörlik a brókercégek különadóját

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Az adókönnyítéseket általában kedvezően fogadja a közvélemény. Nagydobra ugyan nem verték hivatalos helyeken, de mint a Világgazdaság című lap friss számában beszámol róla: jövő január elsejétől a befektetési szolgáltatók mentesülnek a különadó megfizetése alól. Ez az adónem nagy terhet rótt a brókercégekre, és versenyhátrányt okozott a külföldiekkel szemben.

Az erre vonatkozó, a költségvetés egyensúlyának javítása érdekében hozott törvény 2019. január 1-jétől hatályos változatából ugyanis kikerültek a befektetési vállalkozások, bent maradtak viszont az árutőzsdei szolgáltatók, a tőzsdeüzemeltető (vagyis a Budapesti Értéktőzsde), az elszámolóház (Keler) és a tőkealapkezelők. A befektetési vállalkozásoknál az adó alapja az adóévet megelőző második adóévi éves beszámoló adataiból számított korrigált nettó árbevétel volt. Egy kormányrendelet szabta meg, mi alapján kell kiszámolni a korrigált árbevételt – ez tulajdonképpen az alaptevékenység, vagyis a befektetési szolgáltatási tevékenység bevétele volt - állapítja meg a Világgazdaság.

A terjedelmes cikk írói rámutatnak arra is, hogy a cégek ennek az 5,6 százalékát fizették be az államkasszába, igaz, ebből is vonhattak le különféle címeken. A különadót csökkentik egyes tételek, a Quaestor-károsultak alapjába fizetendő díjakat például le lehet vonni vagy ebből, vagy a társasági adóból. A Világgazdaság számításai szerint 2017-ben az öt piacvezető hazai szolgáltató 400-450 millió forint körüli összeget fizetett különadó címén, ebből az Erste 115, a Concorde 160, az Equilor pedig 105 millió forintot.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a hazai befektetési vállalkozásoknál a befektetési szolgáltatási tevékenység bevételei tavaly 39 milliárd forintot tettek ki: ha ez alapján vetik ki az 5,6 százalékos közterhet, jövőre 2,2 milliárd forintot kellene fizetniük az ágazat szereplőinek - hangsúlyozzák a továbbiakban a szerzők.

A különadó eltörlése azért is jó hír a hazai szolgáltatóknak, - szögezik le végül a Világgazdaság cikkírói, mert a napokban jelentette be a cseh Patria Investments, hogy tagságot szerzett a Budapesti Értéktőzsdén, és nyíltan piacvezetői szerepre tör. Ehhez a piaci pletykák szerint egy hazai brókercéget készül akvirálni. Kézenfekvő lenne a KBC, hiszen a KBC Securities Magyarországot a K&H Bankba integrálják, és napirenden van az ügyfélállomány eladása.

Ezt olvasta már?

Figyelj oda a pénzedre! - Segíthet a lista, melyik alapot válaszd »