Érdemes felhalmozni az OTP-t?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A bankadó várható jelentős csökkentése az eredményt és az általános piaci megítélést is javítja - állítja Réczey Zoltán, Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője.

Az Orbán Viktor tegnapi bejelentése a bankadó csökkentéséről, és a közzétett szándéknyilatkozatban szereplő további, a bankszektor működését érintő kedvező fejlemények komoly fordulatot jelentenek a kormány és a bankszektor viszonyában. Amennyiben az ígéretek teljesülnek, a jövőben mérséklődhet a bankokra nehezedő nyomás és fokozatosan ismét növekedési pályára állhat a szektor.

A legfontosabb persze a bankadó mérséklése. A miniszterelnök által tegnap elmondottak szerint 2016-2017-ben jelentősen, majd 2018-2019-ben kisebb mértékben tovább csökkenhet a bankadó. A tegnap este közzétett szándéknyilatkozat alapján az adókulcs 2016-ban 0,53%-ról 0,31%-ra, 2017-ben pedig 0,21%-ra mérséklődhet, ami azt jelenti, hogy első körben nagyjából 40%-kal, azaz mintegy 60 milliárd forinttal, majd további 30 milliárddal mérséklődhet a bankszektor különadó befizetése a jelenlegi 140-150 milliárdról. Egyelőre még csak ígéret és szándéknyilatkozat van, de azért a korábbiaknál lényegesen konkrétabb kötelezettségvállalás történt a kormány részéről a bankokat régóta sújtó, nemzetközi összehasonlításban is kimagasló adóterhelés csökkentésére.

Figyelnek a bankokra a jövőben

Emellett a szándéknyilatkozat szerint a kormány a jövőben tartózkodik attól, hogy olyan új jogszabályt vagy intézkedést hozzon, amely negatív hatással lehet a bankszektor profitabilitására. A forintosítást követően elkerüli az árfolyamkockázatok további bankokra hárítását, a magáncsőd intézményének bevezetéséről egyeztet a bankszektorral. Nem tesz további korlátozó intézkedéseket az árverezésekre és kilakoltatásokra, ugyanakkor a Nemzeti Eszközkezelő tevékenységét kiterjeszti. A kormány nem törekszik többségi állami tulajdonra a bankszektorban, a meglévő részesedéseit három éven belül magánkézbe adja. Mindezek egy alapvetően piackonform szabályozás felé történő határozott elmozdulást jelentenek.

Sokat spórolhat magyar nagybank

Ami az OTP- illeti, a bankcsoport 2014-ben megközelítőleg 30 milliárd Ft különadót fizetett (a nyereségadót is figyelembe véve), ennek 40%-a 12 milliárd forint, tehát 2016-ban ennyivel mérséklődhet az adóteher, majd 2017-től további 5-6 milliárddal. Egy 5 éves időtávra kivetítve összesen mintegy 70-75 milliárdos megtakarítással számolhatunk, ami részvényenként 250-270 forintot jelent. Azért csak öt évre, mert azért az várható volt, hogy előbb-utóbb csökkentik a különadót; ami új információ, hogy ez most viszonylag gyorsan megtörténhet.

A hír tehát mindenképpen pozitív és jelentős lökést is adott az árfolyamnak, tegnap közel 200 forintos, sőt, napon belül 400 Ft emelkedést láthattunk, és kisebb ütemben ma is folytatódik az erősödés. Úgy véljük, hogy a várható eredményhatás már jórészt beépült az árfolyamba, ugyanakkor a megállapodás, a kormány és a bankok közötti viszony normalizálódása a magyar bankpapírok általános piaci megítélését is nagymértékben javíthatja.

Érdemes lehet bevásárolni?

Mindezekre tekintettel az OTP részvényekre vonatkozó ajánlásunkat rövid távon csökkentésről tartásra, hosszabb távon tartásról felhalmozásra javítjuk, célárfolyamunkat pedig 4.200 forintról 4.600 forintra emeljük. Ugyanakkor továbbra is felhívjuk a figyelmet az OTP jelentős ukrán és orosz kitettségére, amely fokozott kockázatokat hordoz magában.

Ezt olvasta már?

Kiberbiztonsági tanácsadó céget vesz a 4iG »