Erős dollár miatt veszített a Harley-Davidson

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A dollár erősödése és az éleződő verseny a Harley-Davidson profitjára is kedvezőtlenül hatott - közölte a vállalat csütörtökön.

A legendás amerikai motorkerékpár-gyártó cég jelentése szerint a múlt év negyedik negyedében nettó nyeresége éves szinten 1,2 százalékkal 74,5 millió dollárra csökkent, miközben az értékesített járművek száma csekély mértékben, 539 darabbal 47 157-re emelkedett. Az Egyesült Államokban 1,6 százalékkal csökkentek, a világ többi részén viszont 9,2 százalékkal nőttek az eladások. Az árbevétel összességében 0,8 százalékkal 1,2 milliárd dollárra emelkedett.

Május óta a dollár 20 százalékkal erősödött a vezető valutákat tartalmazó kosárral szemben, így csökkent a más devizákban keletkezett bevétel dollárban számolt értéke, az Egyesült Államokban gyártott termékek exportja pedig jelentősen megdrágult. A Harley költségei túlnyomó részt dollárban merülnek fel, míg a bevétel egyharmada exportból származik. A vállalat vonakodik úgy csökkenteni a költségeket, hogy nagy mennyiségben importál alkatrészeket, mert úgy tartja, hogy a márka ereje szempontjából mind az Egyesült Államokban, mind külföldön létfontosságú a made-in-U.S.A címke.

Ezt olvasta már?

Hatalmas elbocsátásra készül a Nissan »