Erős dollár üti az amerikai cégeket

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Kissé csökkentek az amerikai Harley-Davidson motorkerékpárgyártó vállalat eladásai az első negyedévben az erős konkurencia miatt, bevételét pedig a dollár erősödése szorította lejjebb. Emiatt vállalat csökkentette idei értékesítési tervét - derül ki a cég honlapján közzétett első negyedéves eredmény-beszámolóból. A dollár erősödése és a növényvédő szerek iránti kereslet zsugorodása miatt csökkent a DuPont nyeresége.

Kevesebb motorkerékpárt adtak el

A Harley-Davidson (HD) az idei első negyedévben 1,67 milliárd dollár értékesítési árbevételre tett szert, 3,1 százalékkal alacsonyabbra az egy évvel korábbinál. Nyeresége viszont a megtakarításoknak és az adóterhek csökkenésének köszönhetően 1,5 százalékkal, 269,9 millió dollárra emelkedett, egy részvényre jutó nyeresége pedig 5,0 százalékkal 1,27 dollárra nőtt. Az üzleti eredmény 347,7 millió dollárról 345,5 millió dollárra csökkent, a bevételarányos jövedelmezőség viszont a 2014 első negyedévi 22,1 százalékról 22,9 százalékra javult.

Az első negyedévben a HD 56 ezer 661 motorkerékpárt értékesített világszerte, 1,3 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az Egyesült Államokban az eladások 0,7 százalékkal, külföldön 2,4 százalékkal csökkentek. Az első negyedévben termékei 28,8 százalékát értékesítette külföldön a HD. A külföldi eladások csökkenésének oka a dollár árfolyamának erősödésében, illetve a más motorkerékpár márkák agresszív árengedményei által támasztott konkurenciában keresendő.

2015 egészében 276-281 ezer motorkerékpárt tervez leszállítani a cég. Az idei éves kiszállítási terv teljesítése 2-4 százalékos növekedés lenne a tavalyihoz képest, és alacsonyabb a korábban tervezett 4-6 százalékosnál.

Csökkent a DuPont profitja

A Magyarországon is jelen lévő amerikai központú vegyi konszern kedden közölte, hogy bevétele az első negyedévben éves szinten 7,6 százalékkal, 9,37 milliárd dollárra esett. A nettó nyereség 1,44 milliárd dollárról 1,03 milliárd dollárra csökkent.

A mezőgazdasági üzletágban volumenben 5 százalékkal, az árfolyamhatásokat is figyelembe véve pedig 10 százalékkal csökkent a bevétel. Az okok közül a vállalat kiemeli a kukorica vetésterületének csökkenését és a latin-amerikai rovarirtó kereslet visszaesését.

Ezt olvasta már?

Ismét gyengüléssel indult az amerikai tőzsde »