Erős kezdés New Yorkban

| forrás:
mtieco
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az előző napi szélsőséges áresést követő pozitív korrekció keretében emelkedő indexekkel indult a kereskedés csütörtökön az amerikai értékpapírpiacokon.

A pozitív korrekcióhoz a nyitás előtt közzétett kedvező foglalkoztatási és külkereskedelmi mérlegadatok adtak lökést a piacoknak.

A kereskedés kezdetén New Yorkban a DJIA-30 index 0,01 százalék, az S&P 500 index 0,04 százalék, a Nasdaq Composite pedig 0,13 százalék emelkedést mutatott.

Szerdán az indexek nagy veszteséggel zártak a republikánus gazdasági program felülkerekedése reményében felvett pozíciók kényszerű felszámolása miatt, de az árfolyamok eséséhez hozzájárultak az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság által felvázolt borús euróövezeti gazdasági kilátások is. Az árfolyam-alakulás fő irányát azonban a "költségvetési szirt" (fiscal cliff) államháztartási kiigazító csomag által a befektetők körében keltett aggodalom határozta meg.

A DJIA-30 index egy éve, 2009. november 9. óta a legnagyobb napi veszteségét szenvedte el szerdán: értéke 312,95 ponttal, 2,36 százalékkal esett. Az S&P 500 index 2,37 százalékot, a Nasdaq Composite pedig 2,48 százalékot veszített értékéből szerdán.