Erős negyedévet zárt a Masterplast

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Erős első negyedévet zárt a Masterplast Nyrt., a társaság bevétele 17 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A cégnél dolgozók száma közel 200-zal bővült egy év alatt, március végére már elérte a 863-at - tájékoztatott a cég közleményben.

Növekvő bevételek

Az első negyedévben 18,03 millió eurós bevételt ért el a Masterplast Nyrt., ez 17 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A közép-kelet-európai régió egyik vezető építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata jól teljesített legfontosabb piacán, Magyarországon, ahol éves összevetésben 40 százalékkal, közel 6,5 millió euróra nőtt a forgalom az év első három hónapjában.

A vállalat Ukrajna kivételével valamennyi piacán növelni tudta bevételét. Szlovákiában például 37 százalékos volt a fejlődés, de a már egy évvel ezelőtt is kiváló eredményeket hozó európai uniós exportpiacokon is sikerült további 4 százalékos bővülést elérni.

Az ukrán piacon a 2016. második félévében tapasztalt jelentős visszaesés után javulás volt tapasztalható, és végül a társaság ottani értékesítése az első negyedévben mindössze 8 százalékkal maradt el az erős 2016-os bázistól.

A Masterplast árbevételén belül továbbra is az elsősorban épület- és lakásfelújításokhoz kapcsolódó homlokzati hőszigetelő rendszerek és elemei adják a legnagyobb hányadot az év első három hónapjában ezen termékcsoport részesedése a forgalomból 41 százalék volt. Az árbevétel növekedésben meghatározó szerepet játszott az EPS (expandált polisztirol – hőszigetelő lap) értékesítés felfutása, ami részben annak volt köszönhető, hogy a jelentős alapanyagár változás miatt a kivitelezők előrehozták a vásárlásokat.

Felemás profitszámok

A Masterplast Csoport EBITDA eredménye 611 ezer euró volt az első negyedévben, ami közel 120 ezer eurós visszaesést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A csökkenésben a vállalat kereskedelmi árrésének szűkülése, valamint a magasabb szállítási költségek is szerepet játszottak. Emellett a szabadkai üvegszövet-gyár kapacitásának fokozatos növelésével nőtt az alkalmazottak létszáma is, így emelkedett a bérköltség.

A cég pénzügyi eredménye ugyanakkor javult éves összevetésben, így az adózott eredmény a szezonális hatások miatt a leggyengébbnek számító első negyedévben is pozitív lett, ráadásul meghaladta az egy évvel korábbit.

A Masterplast Csoport március végén 863 főt foglalkoztatott, ez közel 200 fős növekedést jelent 2016 márciusához képest. A vállalat szabadkai üvegszövet gyárában már 274-en dolgoznak.

Növekedést várnak a cégnél

„Magyarországon továbbra is iparági növekedésről számoltak be a statisztikák, elsősorban az európai uniós energetikai pályázatoknak és a tavaly elindított állami otthonteremtési program megnövekedett társasház-építéseinek tulajdoníthatóan.

A lakossági vásárlások területén egyelőre még mindig nem volt érzékelhető a kereslet növekedése, ám a lakásépítési engedélyek számának bővülésével az új lakások esetében, valamint a felújítási szegmensben is növekedést várunk a következő időszakokban.

A Masterplast növekedési kilátásait erősíti az is, hogy további, a kormány által meghozott lakáspiaci ösztönző intézkedések láttak napvilágot. 2017 júniusától folytatódik az „Otthon melege” program, és megjelent a lakóépületek energiahatékonyságát és megújuló energia felhasználását támogató hitelprogram is. Ezen változások miatt a következő negyedévekre további forgalom és eredménynövekedéssel számolunk” - mondta el Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke.

Ezt olvasta már?

Börze - tényleg minden jó,ha jó a vége »