Európa magához tért a héten

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A hét egészében már emelkedés jellemezte az európai indexeket. A fontosabb tőzsdék immáron vastag pluszban zárhatnak, a volatilitás lecsökkent, a hozamok pedig egyelőre nem mozdulnak - írja elemzésében a Raiffeisen.

Más indikátorok is kedvezőbb irányba fordultak. A CDS-ek a bankoknál és a befektetési vállalatoknál is egyaránt csökkentek egy nagyot a héten, de a bóvli papírok indexei is jelentősen lejjebb jöttek a korábbi hetek értékeihez képest, amikor a globális eladói hullám megreptette azokat is.

Visszajött, ami eltűnt

A tőzsdeindexek többsége, talán csak az olaszt kivéve, az eheti korrekcióval addig jutott el, hogy a korábbi hét nagy esését teljesen visszaadta. A 200nmá a legtöbb esetben még kissé feljebb van, de a jövő héten akár már azok is tesztelésre kerülhetnek. A legtöbb indexnél tehát most ott áll a dolog, hogy egy korábbi szűkebb sávból léphetnek ki. A DAX index esetében ez a sáv 12000 és 12500 között van. Most áll a kurzus a sáv tetején nagyjából. A 200-as egy kissé feljebb van, de nincs messze.

A korábbi visszaeséshez képest, ami akkor a csúcstól majdnem 12 százlaékos esést jelentett, most már bő 4 százlaékos pluszban van az index. A Stoxx 600-ban, ami kissé átfogóbb képet ad, mert több vállalatot ölel fel több piacról, a korábbi 9 százlaékos zuhanás után kialakult mélypontról már nagyjából 3,5 százlaékot jött vissza. Itt is van egy sáv, körülbelül 370 és 380 között, aminek most épp a tetején áll az index. Ebből kilépve majd jön a 200nmá, mint következő akadály.

A hozamok eközben teljesen külön életet élnek, mert a német hozamok emelkednek, de a periférián ez az emelkedő trend nem igazán látszik, olyannyira nem, hogy a felárak, ami a kép piac különbsége, 2010 eleje óta nem látott mélypontokon vannak. Ez pl. a korábban problémás PIIGS országok közül talán egyedül az olasz állampapírokra nem igaz, mert ott mindig van valami egyéb kockázati esemény, ami egy kissé magasabban tartja saját versenytársaihoz képest is az ottani hozamokat. Most pl. a közelgő választások, ami miatt annyival feljebbről csökken az ottani felár, hogy ott egyelőre nem 2009/2010-es szintekről beszélhetünk, bár, ha így megy tovább, akkor csak idő kérdése lesz ott is, hogy ezt lássuk.

Hogy ez miért lehet, hogy a reflációs árazással, a QE végére készülve a periféria, akit leginkább érinthet, nem emelkedik hozamban, csak a centrum, leginkább azért lehet, mert a centrum korábban viszont nagyon túl volt véve, és ott azért van már ennyivel előrébb az alkalmazkodás. Alapvetően azonban az az igazság, hogy amíg ez nem érinti a régiós, többek között magyar eszközöket, illetve a dél-európai piacokat sem, addig a német hozamemelkedés csak érdekes jelenség.

Erős az euró

Az EUR/USD esetében már más a helyzet, mert az ismét 1,25 felett jár, és megvan rá az esély, hogy 1,26 körül újabb ellenállást szakít át 1,30 irányába. A dollárindex a piaci megnyugvással 2014 végi szintre esett, a pozícionáltsága tovább romlott, ami azt jelenti, hogy a dollár nettó short állománya tovább nőtt. Az euró önmagában most nem, de az elmúlt időszakban sokat emelkedett.

Az effektív árfolyam a Morgan Stanley indexe szerint 2014 közepi szinten van, ami már majdnem ott van, mint ahonnan akkor tavasszal az EUR/USD esni kezdett. Ez a hozamokban nem igazán látszik persze, ezért kissé érdekes is, de sokkal érdekesebb inkább az, hogy mit kezd ezzel az EKB, ha ez a felértékelődés így megy tovább. Az erős euró miatt eddig nem szóltak, de előfordulhat, hogy fognak, ha folytatódik, mert elhúzódhat miatta a QE kivezetése és romolhat az inflációs pálya, ami távolabbra tolja az első kamatemelések várható időpontját is.

Amennyiben az euró erősödése folytatódik a következő hetekben is, akkor a júniusra várt kommunikációs váltás a QE kivezetés konkretizálása végett elmaradhat. Hogy az mit hozna az EUR/USD korrekcióján túl, azt nem tudni, mert minden más már most is így mozog.

Jövő héten februári BMI-k és bizalmi indexek jönnek, valamint megjelenik a végleges januári infláció is.

Ezt olvasta már?

DM-KER - Tájékoztatás törzsrészvények átalakításáról »