-->

Európa nem találja az irányt, a befektetők bizonytalanok

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 3 perc

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai értéktőzsdék szerdán, miközben a befektetők árgus szemmel figyelik a kötvényhozamok emelkedését. A BUX 0,01 százalékkal gyengült a keddi záró értékéhez képest.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,05 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,21 százalékos veszteségben, míg a frankfurti DAX-index 0,06 százalékos nyereségben indította a kereskedést. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,14 százalékos mínuszban nyitott.

A befektetők hangulatát a kötvénypiaci hozamok alakulása mellett a geopolitikai feszültségek éleződése is befolyásolja, a nagyvállalatok közül pedig egyebek között az Alstom, a Telecom Italia és a Burberry hozza nyilvánosságra gyorsjelentését szerdán.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pedig 3,11 pontos csökkenéssel, 37 660,67 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest tehát 0,01 százalékkal gyengült.

Budapest is csak keresi az irányt

Iránykeresés várható a Budapesti Értéktőzsdén, a szerdai kereskedés bizonytalan lehet a szakértők szerint.

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír elemzője megjegyezte, hogy az OTP árfolyama jelentősen gyengült, ezért a szerdai kereskedés fontos lehet a bank számára.  

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint a Richter emelkedhet, amennyiben 5450 forint felett tud maradni, árfolyamát az Esmya-készítmény vizsgálati eredménye befolyásolhatja, amit a héten közölhet az európai Gyógyszerügynökség.

Hozzátette, hogy a Magyar Telekom kilátásai nem kedvezőek, ha az árfolyama nem tud visszakapaszkodni 425 forint fölé.

Vegyes mozgások Ázsiában

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin vegyesen alakult a kereskedés az Észak-Koreával kapcsolatos geopolitikai feszültségek fellángolásának hatására.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,39 százalékos mínuszban, míg a szöuli Kospi 0,05 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 0,15 százalékos pluszban zárt.

A vezető sanghaji index 0,70 százalékos veszteségben fejezte be a kereskedést, a hongkongi Hang Seng pedig 0,27 százalékos mínuszban közelített a záráshoz.

Euró, kriptodevizák, olaj

Az eurót 1,1843 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda reggel kilenc órakor, egy nap alatt 0,03 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

A legnagyobb tőkeerejű kriptodevizák árfolyama csökken. A CoinMarketCap, a legnagyobb kriptodeviza adatbázis adatai szerint a bitcoin árfolyama 5,89 százalékkal, 8242,31 dollárra esett, egyre távolabb kerül a tízezer dolláros küszöbtől. A világ második legnagyobb kriptodevizája, az ether 687,83 dolláron, 6,39 százalékos mínuszban, míg a ripple 0,6828 dolláron, 8,78 százalékos veszteségben forgott 9 órakor.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken, de továbbra is a három és fél éves csúcsok közelében áll. A legközelebbi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,31 százalékos mínuszban, 78,19 dolláron, a WTI pedig 0,39 százalékos veszteségben, 71,03 dolláron forgott.

Így zártak kedden

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek kedden, miközben a befektetők a vállalati gyorsjelentések mellett a legfontosabb politikai és gazdasági kockázatokat latolgatták, az olajárak pedig a három és fél éves csúcsok közelében mozogtak.

A frankfurti DAX-index 0,06 százalékos mínuszban, míg a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,16 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,23 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,05 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,18 százalékkal emelkedett, az euróövezeti EuroStoxx50 viszont 0,03 százalékkal csökkent.

Nem ment jól a telekom-ágazatnak

A nap vesztese a telekom-ágazat volt, amelynek almutatója 2,1 százalékkal esett. Az Iliad francia telekommunikációs cég közel 20 százalékos mínuszban zárt, árfolyama ötéves mélypontra süllyedt, mert a vártnál gyengébb eredményeket ért el az első negyedévben.

A Vodafone brit mobilszolgáltató 4,26 százalékot veszített értékéből arra a hírre, hogy októberben távozik a vállalat éléről Vittorio Colao, és Nick Read, a jelenlegi pénzügyi igazgató kerül át a vezérigazgatói székbe.

Az európai bankszektor a kereskedés elején még emelkedett, de alindexe végül valamivel az előző napi záróérték alá került. A nap folyamán a Raiffeisen Bank, a Commerzbank és a Crédit Agricole egyaránt a vártnál jobb számokkal rukkolt elő, így a Raiffeisen és a Commerzbank 4 százalék körüli, a Crédit Agricole pedig 1,2 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

A ThyssenKrupp német ipari konszern 6,5 százalékot veszített értékéből, mert bár eredményei megfeleltek a várakozásoknak, elemzők szerint a magasabb költségmegtakarításokkal és az alacsonyabb IT-kiadásokkal az ipari megoldásokat kínáló üzletág váratlan veszteségét próbálták leplezni.

Az OTP volt a nehezék a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 939,11 pontos, 2,43 százalékos csökkenéssel, 37 663,78 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 15,7 milliárd forint volt, valamennyi vezető részvény gyengült az előző napi záráshoz képest, a legnagyobb mértékben az OTP. 

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője az M1 aktuális csatornán elmondta, a BÉT alulteljesítő volt a nemzetközi börzékhez képest. A nap folyamán kiteljesedett a rossz hangulat, a BUX közel 2,5 százalékkal csökkent, miközben például a DAX index stagnált, a tengerentúlon pedig az S&P 500 0,7 százalékkal esik. 

A magyar piacon az OTP volt a "nehezék", a magyar bankpapír az elmúlt két napban mintegy 8 százalékot emelkedett, kedden azonban 5,6 százalékot esett az árfolyama, ráadásul nagy forgalom mellett. 

A BÉT keddi forgalmának mintegy kétharmadát az OTP produkálta - mondta a vezető elemző. 

Voltak azonban nyertesei is a napnak, mint például az Opus, amely 3,03 százalékkal erősödött. 

Az Opus Global Nyrt. részvényei az MSCI májusi féléves globális index felülvizsgálatának eredményeképp június 1-jétől az MSCI Hungary Small Cap, az MSCI Emerging Markets Small Cap, valamint az MSCI ACWI Small Cap indexek részévé válnak - jelentette be kedden a társaság. 

A "Small Cap” kategóriába a nagy likviditású, erős növekedési fázisban lévő, és a kisbefektetők által is kedvelt társaságok részvényei tartoznak, amelyek kapitalizációja 300 millió és 2 milliárd dollár közötti. 

A Mol árfolyama 24 forinttal, 0,84 százalékkal 2844 forintra csökkent, 2,1 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 640 forinttal, 5,61 százalékkal 10 760 forintra esett, forgalmuk 10,2 milliárd forintot tett ki. 

A Magyar Telekom 2 forinttal, 0,47 százalékkal 422 forintra gyengült, forgalma 262,7 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 35 forinttal, 0,63 százalékkal 5500 forintra csökkent, forgalmuk 1,9 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 4215,15 ponton zárt kedden, ez 20,88 pontos, 0,50 százalékos emelkedés a hétfői záráshoz viszonyítva.

Gyengüléssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 193 ponttal, 0,78 százalékkal, 24 706,41 pontra esett. Az S&P 500-as mutatója 18,68 ponttal, 0,68 százalékkal gyengült, és 2711,45 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 59,69 ponttal, 0,81 százalékkal lett kevesebb, és 7351,63 ponton zárt.