-->

Európában nem akar kártérítést fizetni a Volkswagen

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Volkswagen csoport (VW) az uniós tagországok többségében egyértelműen megsértette a fogyasztóvédelmi szabályokat, ezért közösségi szintű koordinációra van szükség a tavaly kirobbant dízelbotrány ügyében - jelentette ki hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján Vera Jourová, az Európai Bizottság igazságügyért és fogyasztóvédelemért felelős tagja.

Nehéz idők jönnek

Az uniós biztos arról beszélt, hogy a törvénysértések miatt büntetések és kártérítési igények várhatnak a német járműgyártó csoportra. Mint mondta, csütörtökön, majd szeptember végén megbeszéléseket fog folytatni a következő lépésekről a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok és a fogyasztók érdekeit védő különböző szervezetek képviselőivel Brüsszelben.

A legnagyobb európai autógyártó vállalat, a Volkswagen az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének (EPA) vizsgálatai hatására tavaly szeptemberben ismerte el, hogy bizonyos dízelüzemű járműveibe olyan szoftvert telepített, amelynek segítségével kijátszhatóak a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó előírások.

A vállalatot az Egyesült Államokban 15 milliárd dollárra büntették, a botrány azonban világszerte mintegy 11 millió autót érint, amelyek közül 8,5 milliót az Európai Unióban adtak el.

Európában nem fizet

A Volkswagen korábban leszögezte, hogy az Egyesült Államokkal ellentétben Európában nem fizet kártérítést az érintett autók tulajdonosainak. Az Európai Bizottság ugyanakkor a fogyasztóvédelmi szabályok megsértésével vádolja a céget, amiért a hirdetéseiben azt állította, hogy a gépjárművei megfelelnek az uniós sztenderdeknek.

"Nem tehetünk úgy, mintha mi sem történt volna (...) Azt szeretném, hogy a tagállami hatóságok a legkiterjedtebb jóvátételt érjék el a jogi kereteken belül, és a lehető leghamarabb" - mondta Vera Jourová, arra kérve az illetékes szerveket, hogy vizsgálják ki, a VW a valótlanul feltüntetett üzemi paraméterekkel megsértette-e a fogyasztóvédelmi törvényeket.

Hozzátette, a bizottság nem rendelkezik a szükséges jogkörökkel ahhoz, hogy önállóan felvegye a küzdelmet a Volkswagennel. "Harcolni fogok azért, hogy tisztességesen kezeljék az európai fogyasztókat" - hangoztatta a cseh politikus, aki mindazonáltal valószínűtlennek nevezte, hogy az európai autótulajdonosok hasonló jóvátételt kapjanak, mint az Egyesült Államokban élő sorstársaik.

"Az Európai Unióban bonyolultabb a kártérítések kezelése, mint az Egyesült Államokban" - mondta Jourová, arra buzdítva az érintetteket, hogy forduljanak a bírósághoz. A Volkswagen csoport egyelőre nem kommentálta az uniós biztos nyilatkozatát.