Fekete péntek helyett Net hétfő

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Hagyományosan a Hálaadást követő, úgynevezett Fekete pénteken kezdődik Amerikában a karácsonyi vásár. Ám újabban sokan inkább a Net hétfőt választják, amikor hasonlóan olcsón, de sokkal kényelmesebben vásárolhatnak.

Ma van a Black Friday Amerikában, vagyis kezdetét veszi a karácsonyi bevásárlási szezon. Hétfőn meg jön a Cyber Monday, amikor az internetes vásárlások akciósak. Bár nálunk is sok cég átvette a Fekete pénteket, a sors különös szeszélye folytán, itthon épp ma tartják a "Ne vásárolj semmit!" jelszóval hirdetett "fogyasztói böjtöt".

A tőzsdéken már a Mikulás toporog

Akár részvénypiaci ralit és új árfolyam-rekordokat is hozhat a tőzsde parketteken a karácsonyi időszak - mondta Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője, hozzátéve: azért ne feledjük, hogy a tengerentúlon a Mikulás csak december végén érkezik.

Extra hosszú hétvége?

Ne tévesszen meg minket a mögöttünk álló hét nyugalma - folytatta. A csütörtöki Hálaadás kereskedési szünnapja miatt sokan kihagyták a mai fél tőzsdenapot is. Sőt, az amerikai piac egész héten olyan képet mutatott, mintha az előző víkendről sokan még vissza sem tértek volna.

Az irány továbbra is felfelé mutat. A legutóbbi makroadatok jók voltak, s a piac közel 90 százalékos valószínűséggel várja, a már beárazott decemberi Fed kamatemelést. Ami tehát meglepetést nem hozhat. És a részvénypiacok további szárnyalását segítheti, ha az EKB meglepi a befektetőket. Vagyis a vártnál jobban csökkenti a már most is mínuszos betéti kamatot, s jobban bővíti a kötvényvásárlási programot.

Azért a karácsony forgalmasabb

Mint mondta, a mostani négy nap kiskereskedelmi jelentőségét nem szabad alábecsülni. Különösen, hogy évek óta egyre erőteljesebb a Net hétfő. Ugyanakkor arról sem feledkezhetünk el, hogy a legforgalmasabb napokat továbbra is a karácsony előtti utolsó hét ígéri.

Forrás: Ladányi Károly

Ez a dugók és a bunyók napja

A Fekete péntek elnevezést a philadelphiai rendőrségnek, s a hatvanas évek felfokozott hangulatának köszönhetjük. Valójában közbiztonsági kifejezésről beszélhetünk. A nagy áruházláncok és a kiskereskedők is hagyományosan erre a péntekre időzítik a karácsonyi vásár kezdetét. Sokan szabadságot vesznek ki erre a napra. Mégpedig két okból: az óvatosabbak ki sem mozdulnak otthonukból, a vérmesebbek pedig megküzdenek a legkívánatosabb árucikkekért.

Az elmúlt fél évszázadban volt már minden a Fekete pénteken. Az obligát közlekedési dugók, s a balesetek szinte megszokottak. És gyakoriak a tömegverekedések. Az is előfordult, hogy egy New York-i áruház üvegajtaját már a hajnali – ilyenkor a legtöbb boltban reggel 5-kor felhúzzák a redőnyt – nyitás előtt betörték a türelmetlen vásárlók. Máskor lövöldözésbe torkollottak a viták.

Ezt olvasta már?

Minden index alacsonyabbról indult »