Felemás profitszámok Európából

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A német SAP szoftvergyártó a vártnál kisebb első negyedévi üzemi nyereségnövekedésről számolt be, miután értékesítette a kevésbé nyereséges, felhő alapú szolgáltatással kapcsolatos termékeit. Nőtt, az elemzők által vártnál nagyobb lett a teherautókat, buszokat, hajómotorokat és munkagépeket gyártó Volvo AB idei első negyedévi működési eredménye az egy évvel korábbihoz képest. Csökkent a Novartis gyógyszergyártó profitja az idei első negyedévben részben számos többletkiadás, így a szemápolási termékeket gyártó Alcon leválasztásával, valamint új gyógyszerek forgalmazásával kapcsolatos költségek miatt. Üzemi veszteséggel zárta az idei első negyedévet a svéd Ericsson a piac szűkülése és a szerkezetátalakítási költségek miatt.

Felemás eredmény

A cég kedden azt közölte, hogy az egyszeri tételek nélküli üzemi eredménye 8 százalékkal 1,198 milliárd euróra emelkedett, elmaradt a szakértők várakozásának átlagában szerepelt 1,229 milliárd eurótól.

A legnagyobb európai szoftvercég bevétele 12 százalékkal 5,285 milliárd euróra nőtt, meghaladta az elemzők által várt 5,179 milliárd eurót. A negyedévben a felhő alapú szolgáltatásra újonnan jelentkezőkből származó bevétel 49 százalékkal 215 millió euróra emelkedett.

Az SAP kedden megerősítette idei eredményvárakozását, továbbra is 6,8-7 milliárd euró üzemi eredményt és 23,2-23,6 milliárd euró bevételt vár.

Felülmúlta a várakozásokat

A svéd Volvo kedden azt közölte, hogy a március végével zárult három hónapban a működési eredmény 7,03 milliárd svéd korona (1 korona=32,51 forint) lett. Ez jócskán felülmúlta az egy évvel
korábbi 4,46 milliárd koronát. Elemzők az idei első negyedévre kisebb, 5,32 milliárd korona működési eredményre számítottak.

A Volvo, amely 1999-ben adta el személyautó-gyártó ágazatát, a világ második legnagyobb teherautó-gyártója, amelyhez olyan márkák tartoznak, mint a Volvo, a Mack és a Renault.

Az idei első negyedévben éves szinten 11 százalékkal nőtt a Volvo AB rendelésállománya, ami felülmúlta a szakértők által várt 7 százalékot.

Éves összevetésben nem olyan szép eredmény

A bázeli székhelyű gyógyszergyártó cégcsoport kedden azt közölte, hogy az egyszeri tételek nélkül számított nettó eredménye 2,69 milliárd dollár volt. Ez 4 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, ugyanakkor nagyobb a szakértők által becsült 2,67 milliárd dollárnál.

Az értékesítési árbevétel 1 százalékkal 11,54 milliárd dollárra mérséklődött és elmaradt az elemzői várakozások átlagában szereplő 11,6 milliárd dollártól.

A Novartis harmadik legnagyobb divíziója, a szemápolási termékeket gyártó Alcon negyedéves bevétele - dollárban számítva - 1 százalékkal 1,4 milliárd dollárra csökkent. Az Alcon a negyedévet 43 millió dollár üzemi veszteséggel zárta az egy évvel korábbi 31 millió dollár nyereség után.

Jobbat vártak az elemzők

Az Ericsson mobiltávközlési hálózati berendezés gyártó vállalat kedden azt közölte, hogy az üzemi veszteség 12,3 milliárd korona (1 korona=32,51 forint) volt a március végével záródott negyedévben az egy évvel korábbi 3,5 milliárd korona nyereség után. Szakértők minimálisan kisebb, 12 milliárd korona üzemi veszteséggel számolta.

A cég negyedéves árbevétele 53,52 milliárd koronáról 46,4 milliárd koronára csökkent. Elemzők nagyobb, 47,3 milliárd korona bevételre számítottak.

Az Ericsson árfolyama a stockholmi értéktőzsde keddi korai kereskedésében 2 százalékos mínuszban állt.

Az Ericsson a világ mintegy 180 országában több mint 100 ezer alkalmazottat foglalkoztat, mobilhálózati berendezései bonyolítják le a világ mobilkommunikációs forgalmának közel negyven százalékát.

A svéd cég kedden azt közölte, hogy a mobilhálózati berendezések piaca idén 2-6 százalékkal zsugorodik, majd stabilizálódik a következő években.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

New York: mínuszban a vezető indexek »