-->

Felemás számokról jelentett a Mol

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A Mol-csoport 158,11 milliárd forint tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el az idei első negyedévben, ami 12,6 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakában elért 178,09 milliárd forintnál - derül ki a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken közzétett jelentésből. Az elemzők mintegy 13 százalékos visszaesését vártak.

Dollárban növekedtek

A portfolio.hu által készített konszenzus szerint az elemzők 155,4 milliárd forint negyedéves tisztított eredményre számítottak, a visszaesést az árfolyamhatásokkal indokolták.

A Mol-csoport első negyedévi teljesítménye azonban csak forintban számolva mutat gyengülést. A Mol nemzetközi vállalatként pénzügyi várakozásait és céljait dollár alapon közli, az árfolyammozgások miatt pedig a 2018. január-márciusi időszakban a társaság 625 millió dollár EBITDA-t ért el, ami 2 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült pénzügyi gyorsjelentés szerint az olajkonszern idei első negyedéves, újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított EBITDA-ja 6,2 milliárd forinttal több a 2017. negyedik negyedévében elért 151,9 milliárd forintnál. Az értékesítés nettó árbevétele 1001 milliárd 968 millió forint volt az első három hónapban, amely 46,67 milliárd forinttal haladta meg a 2017. első negyedévi 955,3 milliárd forintot.

Így értékelt a vezér

A jelentés idézi Hernádi Zsoltot, az olajipari vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki szerint az első negyedévben magas bázisról sikerült tovább növelni a vállalatcsoport EBITDA-ját, ami igazolja a társaság rugalmas, integrált üzleti modelljének sikerességét, továbbá jó alapot teremt ahhoz, hogy idén is sikeres évet zárhassanak és folytassák a vállalat stratégiai átalakítását.

Hozzátette, hogy az olajárak emelkedése valamint a regionális kereslet bővülése, és így a kutatás-termelési és fogyasztói szolgáltatások üzletágak kiemelkedő eredménynövekedése ellensúlyozták a finomítói és petrolkémiai árrések csökkenése okozta alacsonyabb feldolgozás-kereskedelem (downstream) eredményét.

Az első negyedévben a Mol-csoport speciális tételek nélküli EBITDA-ja 154,3 milliárd forintot ért el, ami 36,8 milliárd forinttal csökkent az előző év első negyedévi bázisnál, ami 191,1 milliárd forint volt.

A vállalatcsoport nettó profitja a tavalyi év azonos időszakához képest dollárban számolva 85 millió dollárral, 238 millió dollárra csökkent, azaz mintegy 60,3 milliárd forint volt.

Így teljesítettek az üzletágak

A kutatás-kitermelés (upstream) üzletág speciális tételek nélküli EBITDA-ja 72,5 milliárd forintra nőtt az első negyedévben, amely 14,3 százalékkal több az egy évvel korábbinál és mintegy 25 százalékkal magasabb az előző negyedévi szintnél. A szegmens növekedését a cég az emelkedő olajárakkal, a magasabb termeléssel és az alacsonyabb költségekkel indokolta. A jelentés szerint az átlagos napi termelés elérte a 110 ezer hordó egyenértéket.

A feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletág az idei első negyedévben 55,2 milliárd forintos tiszta újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-t ért el, ami 38,9 milliárd forintos visszaesés 2017 első három hónapjához képest. A csökkenés azzal magyarázható, hogy a petrolkémiai és a finomítói árrések is visszaestek, amihez az olajárak további emelkedése, valamint a karbantartási munkálatok is hozzájárultak.

A gáz midstream (gázszállítási üzletág) 1,12 milliárd forintos emelkedést könyvelt el az előző év azonos időszakához képest a 21,57 milliárd forintos speciális tételek nélküli EBITDA alapján.

A tavaly már különálló üzletágként bemutatott fogyasztói szolgáltatások szegmens EBITDA eredménye 20,45 milliárd forint volt, ami 4,5 milliárd forintos bővülést jelez a bázis időszakhoz viszonyítva. A Fogyasztói Szolgáltatások szegmens eredménye mögött az erősödő üzemanyag eladás, és a töltőállomásokon forgalmazott egyéb termékek keresletének emelkedése áll. Az üzemanyag fogyasztás 3 százalékkal nőtt a kelet-közép-európai régióban a tavalyi évhez képest, kedvező külső környezetet teremtve ezzel az üzletág számára - olvasható a társaság jelentésében.

A Mol-csoport 50,4 milliárd forint működési cash-flowt ért el az első negyedévben, a tavalyi év azonos időszakban elért 39,9 milliárd forint után. Az eladósodottsági mutatók 2018 első negyedévében csökkentek, a nettó eladósodottság 17,7 százalékra mérséklődött az egy évvel korábbi 24,1 százalékról.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír csütörtöki záróára 2958 forint volt, míg az elmúlt egy évben 3350 és 2575 forint között mozgott.