-->

Felfelé indult Európa

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Emelkedtek az indexek a nyitásban csütörtökön a vezető európai értéktőzsdéken.

A londoni FTSE-100 index 0,13 százalékkal, a frankfurti DAX-30 0,31 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,53 százalékkal állt szerdai záróértéke fölött a nyitást követő percekben. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,54 százalékos nyereségben állt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 3,50 pontos emelkedéssel, 40 192,01 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest minimálisan erősödött.

A piacok az euróövezeti és amerikai beszerzésimenedzser-indexekre, a vállalati eredmény-beszámolókra figyelnek és a pénteken esedékes amerikai munkaerőpiaci adatokra várnak.

A dollár kissé erősödött, az euróval 9 óra körül 1,2397 dolláron kereskedtek a szerda esti 1,2419 dollárral szemben.

Az olajpiacon erősödtek a jegyzések. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent hordójának ára csütörtök kora reggelig 13 centtel 69,02 dollárra, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) fajta ára pedig 10 centtel 64,83 dollárra emelkedett.

A nagy exportőrök egyre egységesebben és elkötelezettebben állnak ki a termelés korlátozása mellett, és az ellensúlyozza annak az árleszorító hatását, hogy az amerikai olajtermelés közel fél évszázada átlépte a napi 10 millió hordót, továbbá hivatalos adatok szerint az amerikai olajkészletek 10 heti csökkenés után 6,8 millió hordóval emelkedtek a múlt héten. Mindamellett a Reuters által megkérdezett szakértők úgy látják, hogy az árak valószínűleg nem emelkednek sokkal 70 dollár fölé az idén.

Az arany ára nem változott. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a várakozásoknak megfelelően nem emelte az irányadó kamatot, de inflációs prognózisa kapcsán elég világosan utalt rá, hogy márciusban megdrágíthatja a hitelt. Az inflációs félelmek általában felhajtják az arany árát, de a kamatemelési várakozások csökkentik vonzerejét, mert az arany nem kamatozik. A fém unciáját (31,104 gramm) csütörtök reggel 1345,15 dollár körül jegyezték az azonnali piacon.

Beindult Tokió

Ázsiában a tokiói tőzsdén hat napi áresés után beindultak a vásárlások, főleg a bankpapírok és az energiaipari részvények ára ment föl. A Nikkei-225 1,68 százalékkal, a szélesebb bázisú Topix index pedig 1,84 százalékkal emelkedett.

A kínai tőzsdék estek. Az indexeket a fogyasztási cikk gyártók papírjai és az egészségügyi vállalatok részvényei húzták le, amelyektől gyengébb nyereségadatokra számítanak a piacon. A hangulatot nem befolyásolta a kínai feldolgozóipar jó teljesítménye. A Shanghai Composite Index 1,11 százalékos, a vezető vállalatok CSI300 indexe 1,1 százalékos esésben volt a kereskedés utolsó harmadában. A hongkongi Hang Seng index 0,44 százalékkal süllyedt.

Mire számítanak Budapesten?

Emelkedésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön a piaci szakértők. Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője a kedvező nemzetközi hangulatnak köszönhetően a BUX emelkedésére számít. A vezető részvények közül tovább erősödhet a Mol és az OTP, de elképzelhető, hogy a Magyar Telekom és Richter is jól fog teljesíteni.

Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője kifejtette, hogy a hónap végi profitrealizáló korrekció, amely a nemzetközi indexeket érintette, rövid életűnek bizonyult. A kisebb visszaesés után ismét felfelé indulhat a magyar index, így a BUX esetében óvatos, de pozitív előjelű kereskedésre számít.

Az elemző kiemelte, hogy a korábban támaszként szolgáló szintek közül a Mol és a Magyar Telekom egyelőre nem pattant vissza, a Molnál további korrekció után folytatódhat az emelkedés, ha a 3030 forintos támasz megtartja az árfolyamot.

Ezekkel szemben az OTP és a Richter technikai képe egyértelműbb, az OTP-nél a 11 780 forintos mindenkori csúcs, míg a Richternél a 6691 forintos ellenállás lehet az első megálló. Kitért arra is, hogy a piac a nap folyamán a második magyar IRS (korábbi jegybanki kamatcsere-eszköz) aukcióra figyel.

Így zártak tegnap

Szerdán vegyesen zártak a vezető európai értéktőzsdék. A DAX 0,06 százalékkal, az FTSE-100 pedig 0,72 százalékkal csökkent, a CAC-40 viszont 0,15 százalékkal emelkedett. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,02 százalékkal ment le.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 262,09 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 40 188,51 ponton zárt szerdán.

Erősödéssel zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 72,57 ponttal, 0,28 százalékkal, 26 149,46 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutatója 1,4 ponttal, 0,05 százalékkal gyarapodott, és 2823,83 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 9 ponttal, 0,12 százalékkal lett több, és 7411,48 ponton zárt.