Felfelé tör Ázsia

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Emelkedéssel zárt pénteken Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdeindexeinek többsége.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,54 százalékkal, 529,26 pontra emelkedett, de a múlt hét péntekhez képest így is 1,8 százalékos veszteségben áll.

Azért az adóreform nincs jó hatással

A feltörekvő piacokra, főleg a külföldi befektetésektől erősen függő gazdaságokra kedvezőtlen hatást gyakorol az amerikai adórendszer tervezett átalakítása, amely vonzóbbá teszi az amerikai részvényeket, illetve felfelé húzza a dollár árfolyamát és az amerikai állampapírok hozamát.

Már a kockázat megjelenése is elég volt ahhoz csütörtökön, hogy megrázza az ázsiai pénz-, kötvény- és részvénypiacokat, amelyek valószínűleg érzékenyen reagálnak majd minden hírre a kongresszusi döntésig.

Donald Trump elnök szerdán ismertette az amerikai adórendszer átalakítását célzó tervet, amelyet azonban nem fogadott osztatlan lelkesedés. A demokrata párti politikusok azt vetik a szemére, hogy az adókulcsok csökkentésével elsősorban a gazdagoknak kedvez. A republikánus párti honatyák egy része viszont a kieső adóbevételek miatt a költségvetési hiány megugrásától tart.

Így állnak a mutatók

A tokiói tőzsdén a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,03 százalékkal, 20 356,28 pontra, a szélesebb körű Topix-index pedig 0,08 százalékkal, 1674,50 pontra esett, de még így is az idei év legjobb hónapját zárták. A Nikkei 3,6 százalékkal, a Topix pedig 3,5 százalékkal nőtt szeptemberben, miután a befektetők újraépítették a kiéleződött geopolitikai feszültségek miatt a hónap elején felszámolt pozícióikat.

A dél-koreai Kospi 0,90 százalékos nyereségben, 2394,47 ponton, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 0,20 százalékos pluszban, 5681,61 ponton fejezte be a kereskedést.

A kínai tőzsdeindexek is emelkedéssel zártak. A befektetők abban reménykednek, hogy további reformokat hajtanak végre az állami tulajdonú nagyvállalatoknál, és erősödik a fogyasztás az október 1-jei nemzeti ünneppel kezdődő egyhetes munkaszünet alatt. A kínai piacok legközelebb október 9-én nyitnak ki.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite (SSEC) 0,28 százalékkal, 3348,94 pontra, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 0,51 százalékkal, 11 087,19 pontra, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 0,37 százalékkal, 3836,50 pontra, a fejlett technológiai vállalatok részvényeit követő ChiNext-index pedig 0,66 százalékkal, 1866,98 pontra nőtt pénteken.

Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 0,48 százalékos pluszban, 27 554,07 ponton zárt.

Ezt olvasta már?

USA: a foglalkoztatási adatok emelték a mutatókat »