Fúzióra készül a Nokia a Bloomberg szerint

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Fúziós tervekről és egyes tevékenységi körök leépítésének szándékáról megszellőztetett hírek hatására emelkedett csütörtökön a finn Nokia Oyj távközlési berendezés gyártó vállalat részvényének árfolyama az európai tőzsdei kereskedésben.

A Bloomberg hírügynökség "az ügyhöz közel álló forrásokra" hivatkozva arról számolt be, hogy a Nokia "több stratégiai opciót" is szem előtt tartva tanácsadókat bízott meg eszközértékesítések és fúziós lehetőségek felmérésére. A Reuters hírügynökségnek azonban egy, a "Nokiához közel álló forrás" alaptalannak minősítette a Bloomberg értesülését. A Nokia pedig elzárkózott a hír kommentálásától. A Bloomberg beszámolóját követően a Nokia részvénye Helsinkiben több mint egy százalékot erősödött, miközben az európai technológiai szektor árfolyamindexe két százalékot is meghaladó mértékben gyengült.

A páneurópai árfolyamindexek, az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 index, valamint az euróövezeti EuroStoxx50 index is 2,3 százalékos veszteségben jártak a déli órákban a csütörtöki kereskedésben. William Barr amerikai igazságügyi miniszter a hónap elején vetette fel javaslatként, hogy Washingtonnak és szövetségeseinek a Nokia és az Ericsson távközlési cégekbe invesztálva kellene megtörni a kínai Huawei Technologies dominanciáját az ötödik generációs mobil távközlési technológia terén. A piacon ezt követően rögtön meg is indultak a találgatások a fúziók és akvizíciók lehetséges módozatairól.