Gagyi iPhone vagy Apple tévé - dollár milliárdok titkos beruházásokra

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Gagyi telefonnal tarolhatja le a kínai piacot az Apple, de a piaci pletykák között továbbra is tartja magát a tévégyártás. Miközben a tőzsdei árfolyam egy öreg készülék lekonyuló életgörbéjét rajzolja, a kaliforniai cég készül valamire: dollár milliárdokat költ titokzatos beruházásokra, s régi szektor szakikat toboroz.

Nincs nyugalom az Apple háza táján. A legfrissebb pletykák szerint még az idén piacra dobja az Apple a gagyi, azaz az olcsó iPhone-t. A „jól értesültek” úgy tudják, nem csak rosszabb minőségű, műanyag házba költözhet az okostelefon, de a funkciókból is nyisszantanak majd a kaliforniai vállalatnál.

A presztízsben lehet, hogy veszteséget jelent egy ilyen termék, azonban a cég marketingeseit és pénzügyeseit sem ejtették a fejükre – vélekedett Horváth Ákos, az Equilor elemzője. Emlékeztetve, a cég fő piacának számító Egyesült Államok már telített, míg az új főpiac szerepre esélyes Kínában tavaly szabályozási és hálózati problémák nehezítették a legújabb Apple készülék piacra kerülését. Ezzel is magyarázható, hogy az ázsiai országban visszaesett a cég értékesítése, így a top értékesítő Samsung mögött az olcsóbb készülékekkel virító ZTE és a HTC is előretört ezen a piacon. Egyértelműnek látszik, hogy ha az Apple Kínában tért akar nyerni, akkor engednie kell a presztízsből, s azt a szegmenst kell megcéloznia, amelyet ugyan gyengébb image és szűkebb margin jellemez, de ahol óriási a növekedési potenciál.

Az Apple árképzését tekintve hagyományosan a klasszikus lefölözés elvét alkalmazza, azaz a termékárakat csak lassan csökkenti, hogy minden egyes fogyasztói rétegtől a potenciálishoz képest legnagyobb profitot zsebelje be. Az új, olcsó termék azt a célt szolgálhatná, hogy a geek-eken túl immár jóval szélesebb fogyasztói kört célozzanak meg. Részletek egyelőre nem ismertek, talán a január 23-i gyorsjelentést követően mondanak valamit, de a legvalószínűbb, hogy csak tavasz folyamán lesz publikus a történet.

Alig egy hónappal ezelőtt már szárnyra kaptak találgatások az Apple titokzatos fejlesztéseiről. Amint arról a Tőzsdefórum is beszámolt, miközben a cégcsoport a 2011 júniusában zárult negyedévben kevesebb, mint egymilliárd dollárt költött ingatlan- és üzembefektetésekre, berendezések vásárlásra, addig tavaly márciusáig ez az összeg először a kétmilliárdos, majd a hárommilliárdos határt is átlépte, s megközelítette a négymilliárd dollárt. Úgy, hogy eközben az Apple háza táján kívül senkinek sem volt sejtelme arról, mire költik ezeket a hatalmas összeget. Arról már nem is szólva, hogy miért toborozzák a Texas Instruments korábbi alkalmazottait. Nos, a találgatások fő iránya tavaly decemberben a tévékészülék-gyártó üzemek építésére irányult.

Az olcsó telefon mellett, persze, a tévékészülék gyártás is benne lehet a pakliban. Annyi bizonyos, hogy a társaságnak az osztalékfizetés után is bőven maradt készpénze, amit akvizíciókra és beruházásokra fordíthat. Az is biztos, hogy mozdulni kell, mert az eddigi sikertermékek életgörbéje már az árfolyamon is tükröződik. Érezhetően lassult a készülékcsere, a régi fogyasztók kétszer meggondolják, hogy megéri-e nekik újabb verzióra cserélni a használt készüléküket.

A kurzus tegnap 525 dolláron zárt, s még mindig napirenden van az 500 dolláros támasz tesztje – hangsúlyozta Horváth Ákos, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a támasz szint alatt stopok aktiválódhatnak, ráadásul a tavaly februári 420-440 dolláros rés is vészes közelségben van. Vagyis a támasz letörése esetén 10-12 százalékos esésre nyílna tér. Felfelé tekintve pedig azt látjuk, hogy 560 és 580 dollárnál húzódnak ellenállási szintek. Mindezek fényében azt lehet mondani, hogy a menedzsmentnek igazán ambiciózus elképzelésekkel kell előrukkolnia, hogy a 700 dolláros árfolyamszintek újra feltűnjenek a horizonton.

Ezt olvasta már?

Az index szerint kitarthat a gazdasági növekedés »