Gyenge rubelen csúszott el az olajipari nyereség

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Jelentősen, 32 százalékkal esett az orosz Gazprom gázipari cég olajipari leányvállalata, a Magyarországon is jelen lévő Gazprom Nyefty tavalyi adózott eredménye, elsősorban a rubel gyengülése miatt.

A cég hétfőn arról számolt be, hogy a profitja 122,1 milliárd rubelre (1 rubel 4,36 forint) csökkent, miközben a bevétele 12 százalékkal 1,69 ezer milliárd rubelre nőtt. A Gazprom Nyefty számításai szerint legkevesebb 52 milliárd rubel vesztesége keletkezett a rubel gyengülése miatt, ami inflálta a devizában fennálló adósságát. Tavaly 15,3 százalékkal, összesen 903 millió rubelre nőtt a Gazprom Nyefty tíz legmagasabb szintű vezetőjének jövedelme - vált ismertté a múlt hónapban. Az átlagjövedelem 90,3 millió rubel volt.

A Gazprom Nyeftynél a tíz vezető bértömege 451,5 millió rubelre nőtt 2014-ben az egy évvel korábbi 377,3 millió rubelről, és csaknem ugyanennyit kapnak prémiumként. Az anyacégnél, a Gazpromnál a tíz csúcsvezető átlagjövedelme mintegy 65 százalékkal magasabb, 150 millió rubel volt tavaly.

Ezt olvasta már?

OTP: kedvezőek a kilátások az év hátralevő részére »