Gyengélkedik New York

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Gyengüléssel zártak csütörtökön a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 204,69 ponttal, 0,93 százalékkal 21 844,01 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 35,8 ponttal, 1,45 százalékkal esett, és 2438,22 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 135,46 ponttal, 2,13 százalékkal lett kevesebb, és 6216,87 ponton zárt.

Kockázatkerülés félelem miatt

Az előző kereskedési naphoz hasonlóan csütörtökön is az észak-koreai nukleáris fenyegetés miatt kialakult befektetői kockázatkerülés vitte mélybe az árfolyamokat a nemzetközi értékpapírpiacokon, így az Egyesült Államokban is.

Az aggasztó hírek azonban jó okot szolgáltattak az elmúlt időkben felhalmozott árfolyamnyereségek lefölözéséhez is. A második negyedéves tőzsdei eredménybeszámoló szezon már a vége felé jár és a cégek hetven százaléka pozitív értelemben cáfolt rá az elemzői előrejelzésekre.

Megszakadt a sikerszéria

A DJIA index a kedvező vállalati eredményeknek köszönhetően kilenc egymást követő kereskedési napot zárt rekorddal, mielőtt a hét elején a harcias fenyegetőzések véget vetettek volna neki.

A DJIA index éves nyeresége eddig tizenegy százalék, az S&P-500 indexé kilenc és fél százalék, a Nasdaq Composite indexé tizenhat százalék.

Két havi csúcson az arany

Szintén az előző naphoz hasonlóan a helyzet ismét az értékőrzőnek tekintett befektetési eszközöknek, például az aranynak kedvezett, ami a héten már két százalékkal erősödött és két havi csúcsnál tart. A kereskedés vége előtt két órával a határidős piacon az arany legközelebbi kontraktusát 0,88 százalékkal jegyezték magasabban, 1290,60 dolláron unciánként.

Az olaj ára csütörtökön csökkent arra a hírre, hogy júliusban növekedett az OPEC termelése, meghaladta az önként vállalt korlátozási kvótát. Ezen az sem segített, hogy az OPEC egyúttal megemelte a világ olajkeresletére vonatkozó előrejelzését is. A WTI nyersolaj jegyzése 1,57 százalékkal hordónként 48,78 dollárra, a Brent jegyzése 1,06 százalékkal 52,14 dollárra csúszott le.

Az euró/dollár árfolyam nem változott, az eurót este 1,1758 dolláron jegyezték.

Budapest lehagyta Nyugat-Európát
Jelentős csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX viszont 242,97 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 36 821,44 ponton fejezte be a napot. 

Ezt olvasta már?

Remek napot futott Európa »