Gyorsuló infláció, gyengülő tőzsde Amerikában

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Csekély veszteséggel indult a kereskedés csütörtökön a főbb amerikai értékpapírpiacokon.

Kis mínuszok

New Yorkban a kereskedés kezdetén a DJIA-30 index 0,06 százalék, a Nasdaq Composite index 0,11 százalék veszteséget mutatott, az S&P-500 index pedig nem változott.

Az olajár emelkedett csütörtökön, az amerikai piacok nyitásakor a Brent 1,44 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 47,30 dolláron, a WTI nyersolaj pedig 1,51 százalékkal magasabban 46,26 dolláron.

Az arany határidős jegyzése 0,12 százalékkal unciánként 1225,35 dollárra emelkedett. A dollár gyengült kissé, az eurót 0,17 százalékkal erősebben jegyezték 1,0709 dolláron.

Vegyesen zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói, reagálva arra, hogy véget ért a banki részvények szárnyalása, viszont a technológiai cégek értékpapírjai iránt újra élénkült a kereslet.

Az infláció emelkedőben

Hat hónapja a legnagyobb mértékben nőttek a fogyasztói árak októberben az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics (BLS) csütörtökön közzétett kimutatása szerint.

Októberben a fogyasztói árak az előző havihoz képest 0,4 százalékkal emelkedtek, hat hónapja a legnagyobb mértékben. Szeptemberben 0,3 százalékos volt a havi növekedés. Az éves áremelkedés 1,6 százalékos volt októberben, 2014 októbere óta a legnagyobb. Szeptemberben 1,5 százalékos volt az éves áremelkedés. A havi és éves fogyasztói árindex októberi emelkedése megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A maginfláció, a fogyasztói árak élelmiszerek és energiahordozók nélküli emelkedése 0,1 százalék volt havi és 2,1 százalék éves bázison a szeptemberi 0,1 és 2,2 százalék után.

A Fed inflációs célja két százalék. Az emelkedő fogyasztói árindex és a teljes foglalkoztatást közelítő munkanélküliségi mutatók a monetáris politika szigorítása mellett szólnak, növelik az alapkamat emelésének valószínűségét a Fed következő, december 13-14-i ülésén.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Reggelhez képest javított a forint »