Gyorsuló növekedésre számít az OTP

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Pozitív gazdasági környezet jellemzett minden országot, ahol az OTP jelen van, s ez kiemelten igaz Magyarországra, mindez jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a második negyedévhez hasonlóan a harmadik negyedév is jól sikerült a bankcsoport számára - mondta Bencsik László az OTP Csoport vezérigazgató-helyettese az idei első kilenc havi eredményeket ismertető sajtótájékoztatón pénteken.

Lendületben

A pénzintézet hajnalban közzétett gyorsjelentésére utalva Bencsik László felidézte, hogy a csoport egészében 23 százalékkal nőtt a teljesítő hitelállomány egy év alatt, ami az akvizíciók hatásának a kiszűrésével is elérte a 10 százalékot. Ezen belül Magyarországon 12 százalékos volt a növekedés. A vezérigazgató-helyettes arra számít, hogy a növekedés tovább fog gyorsulni, amit a teljesítő hitelállomány negyedév alatt 3 százalékos növekedése is mutat.

Ami a magyarországi lakástámogatási programban való részvételt illeti, rendkívül pozitívnak értékeljük azt, és minél szélesebb kör számára elérhetővé kívánjuk tenni - fogalmazott Bencsik László. Hozzátette, hogy október végéig több mint kilencezer támogatási szerződést kötött a pénzintézet, s számításaik szerint a közvetítések nagyjából felét az OTP Bank végzi.

A magyarországi tevékenységről szólva elmondta, hogy mind a lakossági, mind a vállalati üzletág úgy képes növekedni, hogy közben a piaci részesedésük is emelkedik, a vállalati szektorban például elérte a 14 százalékot, jelzáloghitelezésben pedig csaknem 28 százalék a részesedés.

Az alacsony kamatkörnyezet ellenére is sikerült

A kamatmarzsok negyedévről negyedévre alacsonyabbak az országban, a harmadik negyedév végére 3,14 százalékra estek, aminél a csoporton belül már csak az eurót használó Szlovákiában alacsonyabbak a számok - jelentette ki Bencsik László, aki szerint ennek pozitív oldalai is vannak, hiszen a volumennövekedések összefüggnek az alacsony kamatszinttel. Kiemelte, hogy az alacsony kamatkörnyezet ellenére, illetve az akvizíciók elhanyagolható hatása mellett is képes volt Magyarországon 14 százalékkal nőni éves alapon a betétek állománya.

A gyorsjelentés szerint az első kilenc hónapban 28 százalékkal nőtt az újonnan folyósított jelzáloghitelek száma, és a személyi hiteleknél még ennél is jelentősebb, 50 százalékos volt az emelkedés.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a pénzintézetnél nem tartanak-e attól, hogy túlfűtötté válik a piac, a vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy ez a veszély egyelőre nem áll fenn. A lakossági hitelek aránya a GDP-hez képest kevesebb mint tíz százalék, miközben például Szlovákiában ez a szám 30 százalék feletti - jegyezte meg Bencsik András.

Nem esnek a túlhitelezés csapdájába

A jegybank úgynevezett adósságfékje is segít megelőzni a túlhitelezést - tette hozzá arra is kitérve, hogy a kedvező makrogazdasági helyzet, ezen belül például az alacsony államháztartási hiány, illetve a jelentős többlettel rendelkező fizetési mérleg is abba az irányba mutat: a gazdaság optimális fejlődéséhez a hitelezés további felfuttatása szükséges.

A növekedés motorját a bank magyarországi tevékenysége jelenti, de kiemelkedő többletet adott a növekedéshez az oroszországi és az ukrajnai érdekeltség is - vélekedett a vezérigazgató-helyettes, aki azt is megjegyezte, hogy májustól a szintén kiemelkedően teljesítő horvát bank is bekerült a mérlegbe.

Év végéig a megvásárolt szerb bankot és a romániai pénzintézetet is integrálják, ami még további tíz százalékkal növeli a teljesítő állományukat. Az újabb felvásárlásokkal kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Bencsik László úgy válaszolt: továbbra is keresik az érdemi lehetőségeket.

Az új terméküket promózták

Az OTP Csoport a frissen közzétett gyorsjelentése szerint 79,329 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el a harmadik negyedévben. A sajtótájékoztatón Florova Anna, a Lakossági hitelezési igazgatóság ügyvezető igazgatója bemutatta a pénzintézet 2016 szeptemberében elindított új termékét, a digitális fogyasztási hitelt.

Eddig 4500 ügyfél, négy milliárd forintnyi összegben vett fel ilyen kölcsönt a pénzintézet internetbankján keresztül. Az online igénylést akár negyven perc alatt is elbírálhatják a pénzintézetnél, s ennyi idő alatt kedvező esetben a kért összeg is megérkezhet a bankszámlára.

ARC

Rubens Menin, a brazíliai MRV Engenharia e Participações S.A (MRV) alapító...

FIGYÚZZ ! ! !

Már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg.

Egy új műholdnak köszönhetően hamarosan minden eddiginél gyorsabb lesz a...

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

35 milliárd vont (31,51 millió dollárt) loptak el.

Történelmi jelentőségű kijelentést tett az amerikai tőkepiaci felügyelet...

ÜZLET

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium közölte, kérdésessé válna...

Ezt olvasta már?

Dupla aljnál bizonytalankodik az OTP »