-->

Háború százmilliárdokkal, bizonytalan a világ

| forrás:
TF információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Esnek a részvényárak a világ tőzsdéin jobbára a világkereskedelem jövőjével kapcsolatos bizonytalanságok miatt, az olajár is csökkent az OPEC bejelentés miatt.

Donald Trump újabb lépéseket tervez Kína gazdasági fejlődésének fékezésére. Kidolgozás alatt áll egy tervezet, amely sok kínai cégnek megtiltaná a befektetést az USA technológiai cégeibe és ezzel blokkolná a Kínába irányuló technológiai transzfert. A hírre a Nikkei 0,79 %-kal a Hang Seng 1,29%-kal esett, az utóbbi a múlt heti – 3,7 %-ot követően. A   FTSE, a DAX, a CAC is meglehetős veszteséget szedett össze.

Szenved az autósszektor

Megszenvedik a híreket az európai autós szektor papírjai, átlagosan 1,4 %-os árfolyam csökkenéssel, immár hét napja tendenciaszerű folyamatos esésre ráfejelve, mivel Trump elnök 20 %-os vámtarifát lengetett be. A világ autógyártóinak indexe a múlt héten 4,7 %-ot fogyatkozott.

Megfigyelők biztosak abban, hogy Trump továbbviszi elképzeléseit (ami persze az érintettek ellentétes lépéseit is magával hozza), miközben az amerikai eszközök értéke kezd kissé lemorzsolódni, mintegy szavazatként Trump ellen. 200 milliárd dollár értékű különböző kínai árura vet ki Trump 10%-os emelt vámot, ez Kínában várhatóan csökkenő exporteladásokat jelent. Ennek megelőzésére a Kínai Központi Bank bejelentette, hogy a kereskedelmi bankok kötelező tartalékrátájának 50 bázispontos csökkentését mérlegeli.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Az Európa Tanács illetékese is közölte, hogy az unió válaszlépéseket tesz minden egyes USA vámtarifa emelésre.

Megcsúszott az olajár

Ellentmondásos az OPEC és a nem OPEC termelők megegyezése Bécsben júliustól kezdődően. Most úgy látszik egységes a helyzet a döntés után. Egy hónap múlva már más lehet a helyzet, a kérdés: némi termelés-növelés után egyensúlyban lehet a tartani a kereslet-kínálatot.

A pénzpiacok kivártak a német IFO üzleti bizalmi index közzététele előtt, a mely a májusi 102,2 –t követően alig változva 101,8-ra mérséklődött, a konszenzusos előrejelzésnek megfelelően.