Három nagybank viszi tőzsdére a szaúdi olajóriást

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A szaúdi Aramco állami olajtársaság a JPMorgan Chase & Co, a Morgan Stanley és a HSBC Holdings Plc cégeket bízta meg azzal, hogy segédkezzenek részvényeinek kibocsátásában - közölte a The Wall Street Journal szerdán az ügylethez közel álló forrásokra hivatkozva.

Kedden a lap arról számolt be, hogy a szaúdi kormány valószínűleg a New York-i értéktőzsdén helyezi el az olajtársaság részvényeit, de versenyben van még Torontó és London is. Korábban ázsiai részvénykibocsátásról volt szó, konkrétan a szingapúri, a hongkongi, a tokiói vagy a sanghaji börze jött szóba. A The Wall Street Journal által idézett források a változtatás okáról nem mondtak semmit.

Tavalyi értesülések szerint a Saudi Aramco összesen 49 százalékos részesedését dobják piacra tíz év alatt. Első lépésben, 2017-2018-ban legfeljebb 5 százaléknyi tulajdonhányad eladására kerülhet sor.

Szaúdi remények szerint a kibocsátás legalább 2 ezer milliárd dollárra értékeli a Saudi Aramco piaci értékét. A Saudi Aramco pénzügyeiről szinte semmit nem tudni, a cég még bevételadatait sem közli.

Szaúd-Arábia költségvetése nehéz helyzetbe került a kőolaj világpiaci áresése miatt. A szaúdi kormány által decemberben elfogadott idei pénzügyi évre vonatkozó költségvetési terv 52,8 milliárd dollár költségvetési hiányt irányoz elő.

A dokumentum azzal számol, hogy tavalyhoz képest idén 46 százalékkal nő az olajexportból származó bevétel annak ellenére, hogy az OPEC novemberben termelésének a csökkentéséről döntött.

Olvastad már? Magyar cég nyert Horvátországban
Horvát gázpiaci tenderen nyert az energetikai informatikai rendszereket tervező és üzemeltető IP Systems Kft., a magyar cég a HEP Group nemzeti energiaszolgáltatónak szállít informatikai megoldást, amely a teljes gázkereskedelmi tevékenységet támogatja, magában foglalva a kapacitásoptimalizálást és fogyasztási előrejelzést is - közölte a társaság kedden.

Ezt olvasta már?

Szaúd-Arábia csökkentette olajkitermelését »