Hatalmas biznisz az olajiparban

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A világ legnagyobb olajipari technológiai szolgáltatója, az amerikai Schlumberger 14,8 milliárd dolláros (4055 milliárd forint) vételi ajánlatot tett a Cameron International olajipari berendezéseket gyártó cégre.

Szélesíti portfólióját

A felvásárlással az olajmezők feltérképezésétől a kutak fúrásáig számos szolgáltatást nyújtó Schlumberger portfóliója egyebek mellett nyomásszabályzó szivattyúkkal és kitörés-gátló szelepekkel bővül. A Schlumberger részvényenként 66,36 dolláros készpénz és részvénycsere ajánlata 12,74 milliárd dollárra becsüli a Cameron International piaci tőkeértékét. A felvásárlással a berendezésgyártó vállalat részvényesei minden általuk birtokolt részvény után 14,44 dollárt és 0,716 Schlumberger-részvényt kapnak.

"A megállapodás hozzájárulhat a Schlumberger piaci részesedésének növeléséhez, valamint szélesebb körű szolgáltatási portfolió kialakításához" - mondta Daniel Boyd, a BMO Capital Markets elemzője.

Engedélyt kaphatnak a versenyfelügyelettől

A Schlumberger két legnagyobb versenytársa, a Halliburton és a Baker Hughes tavaly novemberben jelentette be egyesülési szándékát költséghatékonysági okokból. A 36 milliárd dolláros fúzió azonban a Reuters hírügynökség forrásai szerint versenyhatósági aggályok miatt meghiúsulhat.

Daniel Boyd szerint a Schlumberger-Cameron egyesülés zöld utat kaphat a versenyfelügyelettől, mivel kevés átfedés van termék és szolgáltatási portfolióik között. A nagy olajipari cégek, mint a Shell, a Total jelentős költségcsökkentést hajtott végre az olaj árának tavaly június óta tartó zuhanása miatt. Ez érzékenyen érintette az olajipari szolgáltató vállalatokat.

A texasi székhelyű Schlumberger például 20 ezer alkalmazottját bocsátotta el idén. A Schlumberger részvényeinek árfolyama szerdán 3,5 százalékkal, 70,02 dollárra esett, míg a Cameron International árfolyama 44 százalékkal, 63,14 dollárra ugrott a bejelentés után.

Ezt olvasta már?

Felvásáná az Intesa Sanpaolo UBI Bancát »