Hiába a jó jelentés, megzuhant az Intel

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A vártnál nagyobb mértékben emelkedett az Intel bevétele és nyeresége is az idei harmadik negyedévben, de a negyedik negyedévre vonatkozó bevételi előrejelzése hidegzuhanyként érte a befektetőket.

A keddi tőzsdezárás után közzétett gyorsjelentés adatai szerint az amerikai mikroprocesszor- és csipgyártó 15,78 milliárd dollár, az egy évvel korábbinál 9,1 százalékkal magasabb bevétel mellett 3,38 milliárd dolláros, részvényenként 69 centes profitot termelt az október 1-én végződött három hónap alatt.

A tavalyi harmadik negyedévben 3,11 milliárd dollár, részvényenként 64 cent volt az Intel nyeresége. Az egyszeri tételeket nem számolva, az egy részvényre jutó nyereség 80 cent volt az idei harmadik negyedévben, ami jóval meghaladta az elemzők által várt 73 centet. Elemzők a bevételt illetően is kevesebbre, 15,58 milliárd dollárra számítottak.

Az Intel hagyományos, PC üzletágában a bevételek 4,5 százalékkal, 8,89 milliárd dollárra nőttek, miközben az adattároló és felhőalapú szoftverszolgáltatást nyújtó üzletágban 9,7 százalékkal, 4,54 milliárd dollárra emelkedtek. Az Intel 15,7 milliárd dollár, plusz-mínusz 500 millió dollár értékesítési árbevételre számít az idei utolsó negyedévben.

A Reuters által megkérdezett elemzők jobb előrejelzésre, 15,86 milliárd dolláros bevételi prognózisra számítottak.

Hiába sikerült a vártnál jobb eredményeket elérni a harmadik negyedévben, a csalódást keltő előrejelzés elvette a befektetők kedvét, így a New York-i tőzsde nyitása előtt az elektronikus kereskedésben 4,77 százalékos mínuszban, 35,95 dolláron állt az Intel árfolyama. Az Intel 37,29 dolláron zárt kedden New Yorkban, az év eleje óta 9,6 százalékkal nőtt az árfolyam.

Olvastad már? Média és ingatlan lehet a profik kedvence
Erős dollárt és kisebb részvénypiaci korrekciót is hozhatnak a következő hónapok. Az amerikai elnökválasztás és a Brexittel kapcsolatos aggodalmak óvatosságra intenek. Magyarországra pedig meghatározó döntések várnak a jövőt illetően.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Csökkenő ékből törhet ki a BUX »