Hiába húznak az IT-cégek?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Szűkkeblűen bánik a piac a megemelt léceket átugró vállalatokkal.

Fanyalogva fogadta a piac a Google anyavállalata, az Alphabet kicsengetés utáni gyorsjelentését. A zárás utáni kereskedésben összehozott „plusz nulla” nem túl biztató.

Új irodák és drága hardverek

Pedig a cég negyedéves árbevétele 24 százalékot ugrott év/év alapon, így ez az elmúlt 4 év legnagyobb éves bázisú változása. Továbbá ez azt is jelentette, hogy az optimista 24,3 milliárd dollár konszenzust is sikerült megugrania az amerikai behemótnak, így 24,9 milliárd dolláron alakult.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Igaz, a költségek megtriplázódtak - hívják fel a figyelmet az Equilor elemzői. Mert a vállalat egyre többet költ hardverekre, másrészt új irodákat is vásároltak 2,4 milliárd dollárért. Mindezzel együtt az egy részvényre jutó eredménye 13,33 dollár lett, ami jelentősen túlszárnyalta a 9,3 dollár várt tiszta profitot.

Ki vesz ma?

Talán a mai kereskedésben már jobban értékeli a piac a tegnapi számokat. Vagy mégsem? A héten jelent a Facebook, az Amazon és a Microsoft. Velük is ilyen szűkkeblűen bánnak a befektetők?

Megemelt léceket ugranak

Hosszú évek óta ez az első olyan szezon, melyet megelőzően, a negyedév során nem csökkentek, hanem kifejezetten emelkedtek a várakozások – mondta Blahó Levente a Raiffeisen elemzője. Hozzátéve: ez elsősorban az adócsökkentéseknek köszönhető.

Ám éppen emiatt könnyen előfordulhat, ahogy azt a pénzügyi szektorban is láthattuk, hogy hiába teljesítenek a cégek kiválóan, a piaci reakció mégis negatív. Mert már mindent előre áraztak a befektetők, s jobb híján profitot realizálnak.

Érik a korrekció?

Az is közre játszhat az IT szektorban – folytatta Blahó Levente, hogy a januári-februári korrekciót megúszta az iparág. A felülteljesítés után azonban eljöhet a korrekció időszaka.

Annál is inkább, mert a jövő a szabályozás változásai miatt bizonytalan. Ami épp a Google, Facebook, Amazon hármast érintheti érzékenyen. 

Ezt olvasta már?

Sikerült 41000 pont fölé zárnunk »