Hiányozni fog Montenegró a Magyar Telekomnak

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Az elemzői várakozások alapján éppúgy jelenthet erőset, mint átlagosat, vagy épp felemásat a Magyar Telekom.

Holnap piaczárás után után jelent a Magyar Telekom. Az elemzők véleménye megoszlik, hogy vajon erős vagy inkább felemás negyedévet zárt a cég. 

Adatforgalom ellensúlyozhatja a kieső hangokat

A Telekom esetében az éves célkitűzések, az osztalék, illetve a roamingdíjak hatásai kerülhetnek középpontba az Equilor elemzői szerint. Az éves célok esetében nem várnak újabb pozitív korrekciót: mind a bevétel, mind pedig az EBITDA célok változatlanok lehetnek.

A Telekom mobiladat és mobilkészülék értékesítéséből származó bevétele emelkedhetett a tavalyi évhez képest, illetve az RI/IT bevételek is jelentősebb megugrást mutathattak, ugyanakkor mindezek marzsintartalma alacsony, így az EBITDA-ra gyakorolt hatásuk is csekély.

A Telekom a jövőbeni frekvencia aukciókra koncentrálva változatlanul hagyhatja éves osztalékcélját. A roamingdíjak eltörlésének hatása középpontban áll. A konkurens CEE régiós telekomcégek jelentéseiből az olvasható ki, hogy a hangalapú díjbevételek kiesését az adathasználat növekedése némileg ellensúlyozni tudta, így ez a Telekom esetében is meghatározó lehet.

EBITDA soron fájhat a montenegrói exit

A KBC elemzői szerint 1,5 százalékkal emelkedhetett a Magyar Telekom árbevétele a harmadik negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz képest. Így közel 153 milliárd forintos lehet a bevétel. Ugyanakkor olyan egyedi hatásokat is figyelembe kell venni, mint például, a montenegrói exit miatt nem várhatóak már onnan bevételek, ami önmagában 8,4 milliárd forintos kiesést jelent.

Továbbá Macedóniában az elmúlt negyedévekben már nem annyira meggyőzőek a folyamatok, emiatt enyhe visszaesés jöhet majd a bevételben. Míg a magyar főpiacon a vezetékes szegmens feltehetően továbbra sem lesz majd erős, főleg a hang húzza vissza a növekedést. Egyedül a TV-s bevételeknél várhatunk további erősödést.

A montenegrói egység EBITDA eredménye értelemszerűen hiányzik majd, ami 2,7 milliárd forintos mínusz lehet. Ezen felül viszont a magyar egységnél is látható a hatékonyság enyhe romlása, ami már az előző negyedévben is mutatkozott. Összességében az EBITDA soron több mint 4 milliárd forintos visszaeséssel számolnak.

Az IT szegmens húzhatja fel a számokat

Az Erste elemzői annak ellenére is kimondottan erős eredményre számítanak, hogy nyáron implementálásra került az új EU-s roaming szabályozás. Szerintük a harmadik negyedévben az árbevétel 5,8 százalékkal növekedhetett, főleg az IT szegmens 25 százalékos év/év alapú növekedésének köszönhetően. A növekvő árbevétel és a csökkenő kamatkiadások együttesének köszönhetően az adózott eredmény csaknem 30 százalékkal meghaladhatja az egy évvel korábbi értéket. Az új roamingszabályozás az árbevételre enyhén pozitívan, míg az EBITDA-ra enyhén negatívan hathatott.

ARC

Markus Villig, napjaink egyik leggyorsabban növekvő...

FIGYÚZZ ! ! !

Már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg.

Egy új műholdnak köszönhetően hamarosan minden eddiginél gyorsabb lesz a...

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

35 milliárd vont (31,51 millió dollárt) loptak el.

Történelmi jelentőségű kijelentést tett az amerikai tőkepiaci felügyelet...

ÜZLET

50 négyzetméteres lakásért: 113 havi, azaz közel 10 évi fizetésre van szükség.

Ezt olvasta már?

Jól megmaradt az erő véges végig »

ALTEO 695 (2,21 ) ALTERA 800 (0,63 ) APPENINN 597 (-1,32 ) EMASZ 25000 (-1,57 ) ENEFI 200 (4,17 ) ESTMEDIA 124 (2,48 ) FUTURAQUA 57 (3,27 ) GSPARK 3430 (0,88 ) MASTERPLAST 635 (0,79 ) MOL 2660 (2,07 ) MTELEKOM 411 (-0,72 ) NORDTELEKOM 44 (0,69 ) OPUS 699 (-0,57 ) OTP 9910 (0,61 ) RABA 1385 (1,47 ) RICHTER 5270 (1,05 )