Hova tedd, és hova ne a pénzed

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

A feltörekvő piaci részvények piacán igazi rali zajlott 2016-ban: a folyamat fő mozgatórugói többek között a helyi politikai események, az árupiaci árak magához térése és a hozamvadászat voltak. A Fidelity felsorol néhány tényezőt, amelyek hatással lehetnek ebben az évben a feltörekvő országok gazdaságára.

Voltak már hasonló időszakok

2016 néhány eseménye igen nagy kihívások elé állította a befektetőket: a Brazíliában lezajlott erőteljes árfolyammozgások miatt az ország piaca kemény diónak számított. A kedvezőbbé váló politikai körülményeknek köszönhetően a Petrobras a januári mélypont után októberben 220 százalék körül járt, annak ellenére, hogy a világ egyik legjobban eladósodott vállalatáról beszélünk. Voltak már hasonló időszakok, a befektetőknek mindig közép- és hosszú távra kell összpontosítaniuk.

A befektetőknek nem szabad megfeledkezniük arról, hogy az olyan változások, mint az Indiában lezajlott demonetizáció, vagy a  pénzkibocsátás miatti aggodalmak általában lehetőséget teremtenek, de a hangulat rövid távon jelentősen befolyásolhatja az értékeltségeket.

Jó példa erre a HDFC, az egyik legnagyobb holdingtársaság, melyet a demonetizáció kellemetlenül érintett, de ahogy a piac figyelme ismét az eredményekre irányul, és az indiai gazdaság szerkezete rendeződni kezd, eljön az újraminősítés ideje.

A vas és az acél országai

Sok szó esett a reflációs kereskedésről, mely a Fidelity szerint már Trump győzelme előtt kezdődött. Bár az USA jövőre vonatkozó infrastrukturális beruházásokhoz fűződő tervei kedvezően befolyásolják az árupiacokhoz kapcsolódó hangulatot, a kínai kereslet és kínálat reakciójához képest valósággal eltörpül e tervek jelentősége. Becslések szerint a kínai infrastrukturális kiadások még további 18 hónapon át zajlanak majd.

Az elemzők nyereségbecsléseiket inkább a hosszú távú árutőzsdei árfolyam-várakozásokra, és nem az azonnali árakra alapozzák, hogy pontosabban tudják mérni a cikluson keresztül érvényes jövedelmezőségi potenciált. Tény, hogy az árutőzsdei körülményeket kedvezőbbnek ítélik meg, friss elemzéseik mégis azt mutatják, hogy elsősorban a vasérc árfolyama túl magas.

A brazil Vale továbbra is magasan tartja a vasérc árfolyamát, annak ellenére, hogy a kínai acéliparban kapacitáscsökkentés zajlik. Ez azért fontos megfigyelés, mert a vasércből acélt gyártanak. Érdemes továbbra is azokra az alacsony költséghányaddal dolgozó és stabil mérleggel rendelkező termelőkre összpontosítani, melyek a teljes piaci cikluson át képesek szabad készpénzáramlást generálni és osztalékot fizetni a részvényeseiknek.

Kínai értékcsapdák

Az értékrészvények (valuestocks) 2016-ban látványos teljesítményt nyújtottak, így a mutatók a hosszú távú átlag fölé nőttek. Ezzel ellentétben a jó minőségű és a növekedési részvények erős leminősítésen estek át. A befektethető univerzumban vannak olyan vállalatok, melyek első ránézésre olcsónak tűnnek. A kínai bankok a könyv szerinti értékük körülbelül 80 százalékán forognak, azonban a Fidelitynek jó oka van arra, hogy szkeptikus legyen.

Kétségeik vannak e hitelállományok minőségével kapcsolatban, márpedig elemzőik becslése szerint a kínai bankok hitelállományának 10-12 százaléka rossz minőségű, ami potenciálisan lenullázza a részvényben rejlő összes értéket. Bár semmilyen rövid távú katalizátornak nem látják nyomát, úgy vélik, középtávon nagyon is valós e bankok jelentős mértékű rekapitalizációjának kockázata, ezért ezekre „értékcsapdaként” tekintenek.

Bár továbbra is igyekszenek elkerülni ezeket az úgynevezett „értékcsapdákat”, a vonzó értékeltség a jövőben is fontos szempontnak számít, hiszen folyamatosan olyan vállalatokat keresnek, melyek kedvező teljes részvényesi hozamot kínálnak.

Dominál a Sberbank

A Fidelity szakemberei tizenöt éve figyelik az orosz piacot és fontosnak tartják megemlíteni, hogy ez egy rendkívül korrupt gazdaság, ami számos problémával jár. A gondolatmenetet nem a szankciók enyhítésére vagy Putyin és Trump kapcsolatának szorosabbá válására alapozzák. Azonban a javulásnak olyan jelei mutatkoznak Oroszország gazdasági hátterében, melyek előnyöket hozhatnak, mint befektetőknek érdekes vállalatok számára.

Továbbra is úgy vélik, hogy a kőolaj ára valószínűleg emelkedni fog 60-65 dollár/hordó szintig, és ezt az olajrészvények már bőségesen beárazták. A Fidelity ezért nem is kergeti ezeket a papírokat. A Sberbankot azért vették fel a portfólióba az elmúlt évben, mert árfolyama tartósan a könyv szerinti érték 1,1-szerese, sajáttőke-arányos megtérülése pedig 20 százalék volt.

Ehhez képest egy brazil bank sajáttőke-arányos megtérülése 16-19 százalék, és a könyv szerinti érték 1,7-szeresét kell kifizetni a részvényéért – ebből is látszik, hogy óriási különbségek vannak a különböző piacokon mérhető mutatók értéke között.

Elemzők szerint a Sberbank vonzereje abban áll, hogy olyan meghatározó szereplője az orosz gazdaságnak, amilyen szerepről a többi feltörekvő országban működő legtöbb bank nem is álmodhat. A piaci dominanciának köszönhetően hatalmas részesedése van a profit poolokból és a betétekből is.

Megtanulták a leckét

A nyersanyagszektorban is vannak izgalmas vállalatok, az NLMK a világ legalacsonyabb költséghányaddal dolgozó acélgyártója, melynek a vertikális integráció (vagyis a saját fennhatósága alá tartozó vasérc- és szénforrások) is előnyére válik, és mindez költségelőnyt jelent számára.

Általánosságban elmondható, hogy az orosz acélipari vállalatok vagy elképesztő eladósodottsággal jöttek ki a pénzügyi világválságból, vagy sok esetben csődbe is mentek. Drasztikus költségcsökkentő programokat hajtottak végre, amelynek eredményeként sokkal nagyobb fenntartható profit poolt hoztak létre.

Az ilyen vállalkozások vezetői ráébredtek, hogy nincs értelme több pénzt ölni a bővülésbe, ezért ezek a cégek nagyon kellemes osztalékhozamokat biztosítanak nekünk.

Meddig megy el Trump?

Bár még mindig nem tudni, meddig terjed majd Trump protekcionizmusa, de érdemes figyelni arra a befektetőknek, hogy ne legyen olyan nagy a kitettségük. Jó példa erre két indiai IT outsourcing-vállalat, a Cognizant és az Infosys jól járhat a digitalizálási és bérköltség-arbitrázs nyomán, de nagy bajban kerülnek, ha Trump szigorú vízumkorlátozásokat vezet be.

A mexikói FEMSA konglomerátum rendelkezik a világ egyik legvonzóbb élelmiszer-kiskereskedelmi formátumával, de Trump Mexikóval kapcsolatos álláspontja és a gyenge peseta továbbgyűrűző hatása miatt kedvezőtlen irányban mozdul el a kockázat/nyereség arány.

A Grupo Mexico a vörösréz-exportőr költségeit pesetában, nyereségét dollárban termeli, és nem valószínű, hogy útját állnák majd a Trump által akár fizikai értelemben, akár vámok formájában felhúzandó falak.

Forrás: Wikimédia

Mire figyeljünk?

A feltörekvő piaci értékeltségek általában nagyon vonzóak maradnak, ami jót tesz az eszközosztálynak. Befektetési hajlandóságot a Fidelity Internationalnál továbbra is nagy mértékben az határozza meg, hogy találnak-e olyan, jó minőségű vállalkozásokat, amelyeknek lehetőségük van közép- és hosszú távon fenntartható, magas hozamot biztosítani ésszerű értékeltség mellett.

Al-Hilal István, a Fidelity International magyarországi értékesítési vezetője szerint érdemes kerülni azokat a vállalatokat, amelyekben jelentős tulajdonrésszel rendelkezik az állam, mivel tulajdonosként az állam vélhetően nem a legcélszerűbb irányba tereli a tőkeberuházásokat, ennek pedig tartós tőkepusztulás az eredménye.

A Fidelity kerüli a Petrobrashoz hasonló vállalatokat is, melyek adósságterhe elnyeli a részvények értékét. 2016-ban jó néhány efféle részvényt csak azért licitáltak fel, mert jelentős hányadot tettek ki az indexben, vagy mert látszólag olcsók voltak. Amikor a piaci figyelem 2017-ben fokozatosan ismét az eredmények felé fordul, a portfólióban szereplő egyes papírok előtt is megnyílik az erőteljes értéknövekedés lehetősége.

Ezt olvasta már?

A járvány lassan eltűnik, de az aggodalom megmarad »

4IG 625 (0,81 ) AKKO Invest 463 (-0,32 ) APPENINN 348 (-0,57 ) AutoWallis 79 (0,38 ) CIGPANNONIA 176 (-2,22 ) CyBERG 1120 (-6,67 ) DELTA 99 (0,71 ) EHEP 2600 (-0,76 ) ENEFI 310 (-1,27 ) FORRAS/OE 1120 (3,70 ) FUTURAQUA 69 (-1,72 ) GSPARK 3210 (0,63 ) Gloster 2415 (0,62 ) KULCSSOFT 1520 (-3,49 ) MTELEKOM 384 (0,66 ) NORDTELEKOM 29 (-2,68 ) NUTEX 30 (-0,66 ) OTP 10910 (-0,09 ) OTT1 196 (-2,00 ) PANNERGY 616 (-1,28 ) RICHTER 6705 (0,15 ) SET Group 71 (-0,14 ) TAKAREK 484 (-1,22 ) WABERERS 884 (-2,86 ) ZWACK 16750 (0,30 )