Idén még nyögnek az amerikai bankok

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Nem minden szektor profitálhat rövid távon az amerikai adóreformból, melynek aggregált hatását kedvezőnek árazta a piac. Igaz, jövőre már a most síró bankok is virulhatnak.

Decemberben fellélegzett a piac, amikor összeálltak a tengerentúli adóreform sarokszámai. Bár a társasági adó kulcsát a tervezett 20 helyett csak 21 százalékra vágták le 35-ről, de egy évvel előre hozták a bevezetését. Azóta valamelyest cizellálódtak az értékelések. Bár az aggregált hatás pozitív lehet, de nem járhat jól minden szektor.

Növekedhet az egy részvényre jutó eredmény

Amint az Equilor befektetői blogján olvashattuk tavaly decemberben, még a 21 százalék is alacsonyabb lett a globális átlagnál, amit a republikánusok megcéloztak. Ezért a piac úgy könyvelte el a megállapodást, hogy emelkedhetnek az S&P 500 aggregált EPS (egy részvényre jutó eredmény) várakozásai.

Egyébként az 1 százalékos eltérés 100 milliárd dollárral több adóbevételt jelent a 20 százalékos kulcshoz képest, valamint ennek segítségével sikerült 1,5 ezermilliárd dollár alatt tartani a költségvetésre gyakorolt hatást.

Bajban vannak most a bankok

Óriási veszteségeket is hozhat a nagybankoknak az adóreform, de hosszú távon profitálhatnak belőle – mondta Kovács Bálint, az Equilor senior elemzője. Hozzátéve: a Reuters gyűjtése alapján a Citibank a negyedik negyedévben közel 20 milliárd dolláros rendkívüli tételt könyvelhetett el az adóreform miatt, melynek következtében 15 milliárd dolláros veszteséggel zárhatta a legutóbbi negyedévet.

A halasztott adótételek átértékelése egyszeri tételként jelenik meg a beszámolóban, ami a Goldman Sachsnál 5 milliárd dollárt, a Bank of Americánál pedig 3 milliárd dollárt jelenthet. A Goldman várhatóan 3 milliárd dolláros negatív adózott eredményről jelent. Míg a JP Morgannek 2,2 milliárd dollárjába kerülhet az adóreform, melynek következtében 35 százalékkal csökken a negyedéves adózott eredménye. A Bank of America eredménye pedig feleződhet.

Fényesebb az érem másik oldala

Miközben az érem másik oldalán a Wells Fargo 2,5 milliárd dolláros lökést kaphat az új törvénynek köszönhetően.

Egyébként a Reuters pollja alapján a 2019-es banki eredményeket eltérő mértékben dobhatja meg az új adótörvény. A Citi adózott eredménye 11 százalékkal, mintegy 1,7 milliárd dollárral nőhet, míg a Bank of America és a Wells Fargo egyaránt 19 százalékos növekedést érhet el, döntően a nagyobb hányadú amerikai operáció miatt.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Technikai elemzések

Néhány napos konszolidáció után újra megkísérli a 12600-as ellenállási szint...

Tegnap erősen ingadozott az amerikai piac a plusz és mínusz határán,...

Doji gyertyával zárt mozgóátlagai alatt a hazai index.

Az 5200 forintos támasz elesése nyitna ki nagy teret a gyengülés előtt a...

A forgalom érkezésével választhat irányt a bankpapír.

Ellenállásához tudott szúrni a hétfői kereskedésben a távközlési vállalat...

Alacsony forgalom mellett, de tovább csorgott lefelé az olajvállalat árfolyama.

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem mostanában fog változtatni a jegybank »