Igazából nem lényeges, ki lehet a titokzatos MTelekom vevő

| forrás:
Világgazdaság
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

,,Valami bűzlik Dániában", hangzik el Shakespeare zseniális művében. Azóta közismert szólássá vált a megfogalmazás, amely alatt jobbára azt értjük: amiről már túlzottan sokat pletykálnak, abban kell, hogy legyen valamilyen igazság. Az utóbbi időben a Magyar Telekomról beszél visszatérően a piac. Nevezetesen arról, hogy a Deutsche Telekom, az anyavállalat ajánlatot kapott a leánya megvásárlására.

A hírnek a minap a Világgazdaság című napilap járt utána. S bizonyságra ugyan nem igazán jutott, de a Magyar Telekommal kapcsolatos vélekedéseket mégiscsak sikerült körültekintően összefoglalnia.

A napilap felhívja a figyelmet arra, hogy hazai piacon napok óta keringő hírek és fórumbejegyzések szerint a Deutsche Telekom (DT) ajánlatot kapott valakitől a Magyar Telekomban meglévő 59,21 százalékos részesedésére. Az esetleges ajánlattevő kilétéről nem hallani semmit, ám 2 milliárd eurós árat emelgetnek, bár azt nem tudni, hogy ez a DT részesedésére szól-e, vagy az ajánlat ekkora összegre értékeli a magyar leányt. A lap hangsúlyozza, hogy az általa megkérdezett befektetési szolgáltató úgy nyilatkozott, hogy nem hallott még az ajánlatról, és a 2 milliárd eurós, azaz mintegy 645 milliárd forintos összeget is irreálisnak tartják. Ennek ellenére információik szerint van olyan brókercég, amelynél azért ajánlja vételre a papírt egy üzletkötő, mert szerinte valami nagyon készül a cégnél.

A Magyar Telekom piaci kapitalizációja 422 milliárd forint, saját tőkéje pedig 547 milliárd forint. Ha az ajánlat a teljes cégre vonatkozna, akkor az 18, míg ha csak a DT részesedésére, akkor 99 százalékkal haladja meg a saját tőkét, míg a kapitalizációnál 53, illetve 158 százalékkal magasabb.„Ezek a számok rendkívül magas prémiumot jelentenek a piaci árhoz és a könyv szerinti értékhez képest is. Ennyire nagyvonalú ajánlatot pedig nem szokás tenni, és az sem látszik, hogy ennyivel magasabb vétel árat hogyan lehetne kigazdálkodni, így nem tűnik racionálisnak ennyiért megvenni a Magyar Telekomot ” – ezt már Nagy András, az Erste elemzője mondta a Világgazdaságnak.

 „A Magyar Telekom árfolyamának az tenne jót, ha megszűnne a távközlési adó, amely 25 milliárd forintos kiadás évente. Így a mostani osztalék dupláját fizethetné a cég, ami nagyságrendileg 250 forinttal is emelhetné a papír árfolyamát. Ha ezzel kapcsolatos fejlemények lennének, akkor sem néhány forinttal, hanem limittel emelkedne a kurzus” – ezt pedig már Gaál Gellért, a Concorde elemzője válaszolta a Világgazdaság kérdésére.

A valami bűzlik Dániában valóságtartalma, vagy valótlansága esetünkben is bizonnyal előbb utóbb kiderül, lett légyen az vállalatérték, esetlegesen valaha megszűnő távközlési adó, vagy egy ismert, vagy kevésbé ismert vevő.

Ezt olvasta már?

Kitörésben az MTelekom »