Így menekülhet meg a ZTE

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A kínai ZTE Corp. mobil távközlési konszern elvi megállapodást kötött a washingtoni kereskedelmi minisztériummal az amerikai alkatrészek beszerzését tiltó rendelkezés visszavonásának feltételeiről - értesült a Reuters hírügynökség az ügyben járatos forrásoktól.

A ZTE az áprilisban az amerikai alkatrészek és szolgáltatások beszerzésére elrendelt tilalom óta több tevékenységének beszüntetésére kényszerült. Washington az Irán és Észak-Korea ellen elrendelt szankciók megsértése, majd az ezt követően kötött megállapodás feltételeinek a megszegése miatt rendelte el alkatrész szállítási tilalmat a kínai vállalatra.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A washingtoni kereskedelmi minisztérium a Reuters hírügynökség értesülését kommentálva csak annyit közölt, hogy konkrét megállapodást nem írtak alá a felek. A ZTE nem kommentálta a hírt.

Az előzetes megállapodás a hírügynökség értesülése szerint egymilliárd dolláros bírságot foglal magában, valamint további 400 millió dollár bírság kivetését helyezi kilátásba a megállapodás feltételeinek be nem tartása esetére. A ZTE ígéretet tett igazgatótanácsa egyes tagjainak a lecserélésére is 30 napon belül.

A megállapodás lehetőséget ad az amerikai félnek előre be nem jelentett látogatásokra is a ZTE üzemeiben az amerikai alkatrészek megegyezés szerinti felhasználásának az ellenőrzésére. A ZTE emellett köteles lesz nyilvánosságra hozni készülékeiben az amerikai alkatrészek arányát.

A ZTE alkatrészbeszerzéseire elrendelt amerikai tilalom a vállalat fennmaradását is veszélybe sodorta. A vitás kérdések rendezésével ezért a legmagasabb szintű amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon is foglalkoztak.

A ZTE tavaly mintegy 2,3 milliárd dollár értékben vásárolt alkatrészeket amerikai gyártóktól, közöttük olyan nagyvállalatoktól mint a Qualcomm Inc., a Broadcom Inc. és az Intel Corp., illetve olyan kisebb cégektől mint Acacia Communications Inc. vagy az Oclaro Inc. A ZTE készülékeiben az amerikai alkatrészek aránya 20-30 százalékra tehetők.

Ezt olvasta már?

Egyre népszerűbbek a használt lakások az USA-ban »