Izgalmasan indult a hét a Wall Streeten

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Vegyesen zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 5,27 ponttal, 0,02 százalékkal 21 808,4 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 1,19 ponttal, 0,05 százalékkal nőtt, és 2444,24 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 17,37 ponttal, 0,28 százalékkal lett több, és 6283,02 ponton zárt.

Lassú lesz a Fed?

A piac a múlt heti Jackson Hole-i jegybankár-szimpóziumon elhangzottakat emésztgeti és a Harvey hurrikán következményeit latolgatja. Janet Yellen, az amerikai tartalékbank elnöke szóba sem hozta a monetáris politikát, hanem jóformán kizárólag szabályozási kérdésekről beszélt.

Ebből megfigyelők arra következtetnek, hogy a Fed csak lassan szigorítja a pénzpolitikát, és a magasabb kamatok egyelőre nem támasztanak konkurenciát a részvény-befektetéseknek.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke az EKB ultralaza monetáris politikáját méltatta, ami szintúgy nem vetít előre kamatemelést. Az időközben trópusi viharrá szelidült Harvey hurrikán csekély mozgást váltott ki a tőzsdén, az olajpapírok kissé gyengültek, a biztosító társaságok részvényei viszont gyengültek.

A biotechnológiai szektorban 28,5 százalékkal szökött fel a Kite Pharma jegyzése, miután bejelentették, hogy a Gilead Sciences 11,9 milliárd dollárért megvásárolja a rákellenes készítmények fejlesztése terén élenjáró vállalatot.

Pénteken vegyesen zártak az irányadó New York-i indexek. A DJIA 0,14 százalékkal, az S&P 500 0,17 százalékkal emelkedett, a Nasdaq Composite viszont 0,09 százalékkal süllyedt.

A hurrikán mozgatta az olaj árát

Az olajpiacot felkavarta a Texasban pusztító Harvey hurrikán, a nyersolaj és az olajtermékek ára merőben eltérően alakult. Texasban és a szintén érintett Louisiánában van az amerikai finomító kapacitás negyede, összesen közel napi 9 millió hordó, amiből 2 millió hordó van üzemen kívül a vihar miatt.

A kapacitáskiesés következtében 7 százalékkal, 2015 júliusa óta a legmagasabbra szöktek fel az amerikai benzinárak az azonnali piacon. A nyersolajárak viszont csökkentek, mert a piacokon attól tartanak, hogy a finomítói kereslet visszaesése miatt erősen megnőnek a nyersolaj-készletek.

A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent kezdetben jól tartotta magát, mert Líbiában az olajvezetékek blokádja miatt három mezőről megszűnt a szállítás, és napi 400 ezer hordóval csökkent a kínálat. Estére azonban a jegyzés 1,3 százalékkal 51,72 dollárra esett.

A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) fajta jegyzése 3,4 százalékkal 46,21 dollárra zuhant. A Mexikói-öböl menti termelés mintegy 22 százaléka, napi 379 ezer hordó esett ki, ez azonban nem ellensúlyozta, hogy a finomítók leállása miatt visszaesik a kereslet a WTI iránt.

Dollár és arany

A dollár a kamatemelés valószínű késése következtében gyengült az euróhoz képest, az európai valuta kora este 1,1975 dollár körül forgott a péntek esti 1,1884 dollárral szemben.

Az arany a dollárárfolyam csökkenésének hatására közel egy éves csúcsra emelkedett. Az amerikai valuta gyengülése olcsóbbá teszi az aranyat a nem dollárral fizető vásárlók számára, de az áremelkedésben szerepe volt az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) jövője körüli bizonytalanságnak is. A fém unciáját (31,104 gramm) kora este 1313,90 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 1,2 százalékkal magasabban, mint péntek este.

Így zártak Európában
Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 86,26 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 38 097,59 ponton zárt hétfőn, ami új történelmi csúcs.

Ezt olvasta már?

Két év alatt térhet magához az olajkereslet »