Javított a Best Buy, repeszt a Tesla

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Mérsékelt csökkenéssel várják a mai amerikai piacnyitást a tengerentúli határidős részvényindexek, a befektetők a nyitás előtt publikált adatok mellett elsősorban Janet Yellen, a Fed új elnökének második szenátusi meghallgatására figyelnek - mutattak rá a Quaestor elemzői piacnyitást megelőzően kiadott összefoglalójukban.

A vártnál kisebb mértékben esett vissza tartós javak megrendelési szintje januárban, derült ki az amerikai Kereskedelmi Minisztérium adatközléséből. Az idei év első hónapjában a várt 1,7%-os visszaesés helyett 1%-kal csökkentek a tartós javak megrendelései, míg a decemberi értéket -5,3%-ra korrigálták. A mutatót jelentősen lehúzta a szállítóeszközök iránti kereslet visszaesése, illetve a polgári repülőgépek megrendelési szintjének 20,2%-os zuhanása. Az autók megrendelési 2,2%-kal csökkentek. A szállítóeszközöktől megtisztított mutató azonban növekedést mutatott, 1,1%-ot tett ki, míg a piac 0,3%-os zsugorodással számolt. A mutatót alkotó részindexek többségében csökkenést mutattak, egyedül a termelési eszközök megrendelési szintje emelkedett 1,7%-kal.

Rossz hír a munkaerőpiacról

Elemzői várakozásokat meghaladó mértékben nőtt az első alkalommal munkanélküli segélyt igénylők száma a tengerentúlon a múlt hét folyamán a frissen közzétett adatok szerint. A munkaügyi tárca jelentése szerint 348 ezerre nőtt az új segélykérők száma a két héttel ezelőtti 334 ezer után, melyet 336 ezerről korrigáltak le. Az elemzők 335 ezer főt vártak.

Az egyszeri hatásokat jobban kiszűrő, ezáltal munkaerőpiac helyzetéről tisztább képet mutató négyhetes mozgóátlag 338 250-en stagnált. A tartós munkanélküliek száma 2,956 millió főről 2,965 millióra emelkedett.

Javított a Best Buy

A kiadáscsökkentési és hatékonyságnövelési programjának köszönhetően várakozásokat felülmúló negyedik negyedéves profitról jelentett a világ legnagyobb elektronikai üzletlánca, a Best Buy. A vállalat 293 millió dolláros profitot könyvelt el az időszakban, mely az egyszeri tételektől megtisztítva 1,24 dollárt tesz ki részvényenként, az elemzők 1,01 dollárra számítottak. Az árbevétel ezzel szemben 3%-os csökkenést mutatott, 14,5 milliárd dollár volt az időszakban.

A befektetők jól fogadták, hogy a kiadáscsökkentő program kezdi kifejteni hatását az eredményekre is, az idén eddig 35%-ot zuhanó részvényárfolyam 7,4%-os emelkedést mutat a mai nyitás előtti kereskedésben.

Repeszt a Tesla

A Tesla részvényei folytatják menetelésüket a piacnyitás előtti kereskedéskor. Az árfolyam nyitás előtt egy órával 3,6%-os pluszban áll a tegnapi 253 dolláros záróárhoz képest. Ennek ellenére a Bank of America Merrill Lynch megerősítette, hogy 65 dolláros 12 havi célárfolyamot javasol a Tesla részvényeire, továbbra is alulteljesítő besorolás mellett. A Merrill Lynch pénzintézettel ellentétben a Morgan Stanley 153 dollárról 320 dollárra emelte a részvények célárfolyamát, felülteljesítő minősítés mellett.

A vállalat 5 milliárd dolláros beruházást tervez, melyből új akkumulátorgyárat építenének fel az Egyesült Államokban, ez a tervek szerint 2017-ben kezdheti meg a működését és nagyjából 6500 főt foglalkoztathat. A cég várakozásai szerint ez az energiaellátást illetően évi akár 500 ezer darab autó legyártását is lehetővé tenné.

Gyenge beszámoló a Kohl's-tól

A Kohl's kiskereskedelmi vállalat közzétette negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit, amelyek alulmúlták a cég saját, korábbi várakozásait. A társaság negyedéves árbevétele a várt 2-4%-os csökkenés helyett 12%-kal 6,1 milliárd dollárra esett. A nettó profit 12%-kal 334 millió dollárra, részvényenként 1,56 dollárra csökkent, míg előzetesen 1,59-1,74 dolláros EPS-sel számoltak. A legalább egy éve nyitva tartó üzletek forgalma 2%-kal csökkent, amely megegyezett a piaci várakozásokkal.

A mostani pénzügyi negyedévre vonatkozóan 4,05-4,45 dolláros részvényenkénti profitot irányoz elő a Kohl's, amelybe beleesik a piac 4,39 dolláros várakozása is. Az árbevétel 0,5-2,5 százalékkal emelkedhet idén, ez az érték pedig meghaladhatja a konszenzus becslését. A piacnyitás előtt 0,6%-kal növekedett az árfolyam.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Komoly mínuszok röpködtek az európai piacokon »