Jó hangulatban zártak az ázsiai és a csendes-óceáni tőzsdék

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az európai és a New York-i tőzsdék nyomdokain haladva emelkedéssel zárt Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó indexeinek többsége pénteken.

A kockázatvállalási hangulatot tovább erősítette a legfrissebb kínai adat, amely arról tanúskodott, hogy a gazdaság stabilizálódásával párhuzamosan a feldolgozóipari termelés gyorsuló ütemben nőtt augusztusban.

A erős vállalati profit segített

A kínai és a hongkongi tőzsdék a harmadik egymást követő hetet zárták nyereségben, az erős vállalati profitoknak és az állami tulajdonú vállalatok reformjainak felgyorsításáról tanúskodó jeleknek köszönhetően.

Erősítették az indexeket azok a várakozások is, hogy az országot irányító kommunista párt kongresszusa előtt fennmarad az emelkedő irányzat.

Egy bizonytalansági tényező megszűnt

A kongresszust ötévenként tartják, és csütörtökön jelentették be, hogy október 18-án kezdődik el a tanácskozás.

A pontos dátum kijelölésével egy bizonytalansági tényező megszűnt, és a befektetők arra számítanak, hogy a pekingi vezetés igyekszik fenntartani a jó piaci környezetet ebben a politikailag kényes időszakban.

Hszi Csin-ping kínai elnök a kongresszuson vázolja fel a következő öt évre és a távolabbi jövőre is vonatkozó vízióját, és valószínűleg olyan területekre összpontosít majd, mint a gazdaság reformja, a hadsereg korszerűsítése és a korrupció elleni küzdelem. 

Felkúsztak az indexek

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite (SSEC) 0,19 százalékkal 3367,30 pontra, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 0,59 százalékkal, 10 880,56 pontra, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 0,22 százalékkal, 3830,54 pontra, a fejlett technológiai vállalatok részvényeit követő ChiNext-index pedig 0,86 százalékkal, 1865,25 pontra kúszott fel zárásra.

A tokiói tőzsdén a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,28 százalékkal, 19 702 pontra, a szélesebb körű Topix-index pedig 0,13 százalékkal, 1619,59 pontra emelkedett.

A forgalom azonban alacsony maradt, a befektetők a kivárást választották az augusztusi amerikai foglalkoztatottsági jelentés közzététele előtt.

Mínuszok és pluszok

Nyereséges nyitás után a dél-koreai tőzsde viszont mínuszban zárt, mérsékelt forgalom mellett a Kospi 0,23 százalékos veszteségben, 2357,69 ponton fejezte be a kereskedést, az intézményi befektetők eladási hulláma miatt.

Az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,18 százalékos pluszban, 5724,59 ponton fejezte be a napot.

Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 0,02 százalékos pluszban közelített a záráshoz.

Ezt olvasta már?

Pozitív kezdés New Yorkban »