Jó irányba indultak az európai tőzsdék

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Vegyesen, többségében mérsékelt indexemelkedéssel nyitottak kedden a főbb európai értékpapírpiacok.

A pán-európai FTSE Eurofirst 300 index 0,08 százalék emelkedéssel, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,01 százalék csökkenéssel kezdte a keddi kereskedést. Londonban 0,02 százalék emelkedéssel nyitott az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,18 százalék, a párizsi CAC-40 index 0,14 százalék emelkedéssel kezdett. Madridban 0,12 százalékkal, Milánóban 0,11 százalékkal nyitott erősebben a tőzsdeindex.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,34 pontos emelkedéssel, 39 580,45 ponton nyitott kedden, vagyis a hétfői záró értékéhez képest minimálisan erősödött.

Az ázsiai piacok erősödéssel indították a keddi globális tőzsdenapot: az európai kezdés előtt bő egy órával Tokió egy százalék, Hongkong másfél százalék, Sanghaj fél százalék, Szöul közel egy százalék nyereségben járt.

A piacbefolyásoló jelentőségű európai makrogazdasági adatok közül kedden a decemberi német inflációs adatok, a decemberi brit inflációs adatok, valamint a decemberi olasz külkereskedelmi mérleg és inflációs adatok jelennek meg.

Mit várhatunk Budapesttől?

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: optimista hangulat várható a nemzetközi kereskedésben, a BÉT-en is emelkedésre számít. Mindezt azzal indokolta, hogy kedden már lesz kereskedés az amerikai részvénypiacokon a hétfői szünnap után, ezért vélhetően megélénkül majd a forgalom az európai és a magyar részvénypiacon is, mindez pedig az emelkedés irányába hathat.

A blue chipek közül példaként említette, hogy az OTP-nél továbbra is a 11 000 forintos szintet érdemes figyelni, hogy ki tud-e törni a papír.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában közölte: reggel iránykereső kereskedésre számít, mivel az amerikai piac csak délután fél négytől adhat útmutatást, amikor újra kinyit a hétfői szünet után. Kedvező a nemzetközi hangulat, de vélhetően megtorpan majd a rali a magyar részvénypiacon - tette hozzá.

Az elemző szerint továbbra sem egységes a BÉT-en a vezető részvényárfolyamok mozgása. Az OTP a 11 000 forintos ellenállással küzd, egyelőre nem túl valószínű, hogy sikerül a szignifikáns kitörés. A Mol esetében még nem dőlt el a további irány, az emelkedéshez a 3075 forintos szintet kellene átlépnie. A Richter árfolyama jelenleg a 200 napos mozgóátlag alatt tartózkodik, és inkább csökkenésre lehet számítani a következő napokban.

A Magyar Telekom piacán viszont kedvező vételi lehetőség adódhat egy kisebb negatív korrekció után - ismertette az elemző.

Olaj, arany, euró

Az olaj ára a hétfőn elért 2014-es csúcs után a keddi kereskedésben vegyesen alakult: a Brent 0,36 százalékkal hordónként 70,01 dollárra csökkent, a WTI pedig 0,31 százalékkal 64,50 dollárra emelkedett. A Brent ára hétfőn 70,37 dollárig emelkedett, 2014 decembere óta a legmagasabb szintre.

A Brent árát az OPEC hatékonynak bizonyuló termeléskorlátozási megállapodása mellett a világgazdasági fellendülést kísérő keresletnövekedés erősíti. A WTI 64,89 dolláron érte el hétfőn 2014 decembere óta a legmagasabb árát. Az olajár emelkedéséhez a dollár árfolyamának a csökkenése is hozzájárult.

A főbb devizák kosarával szemben kalkulált dollár-index három éves mélypontot ért el, ami viszont az arany árát emelte négy havi csúcsra. Kedden reggel az arany ára 0,48 százalékkal állt magasabban unciánként 1341,30 dolláron. Az eurót 0,11 százalékkal jegyezték erősebben 1,2279 dolláron.

Az euró erősödését a dollár gyengülése mellett részben a gazdasági növekedésbe vetett befektetői bizalomnak, valamint az Európai Központi Bank (EKB) várhatóan szigorodó monetáris politikájának, vagyis a gazdaságösztönző céllal folytatott eszközvásárlási programja küszöbön álló fokozatos kivezetésének tulajdonítják piaci elemzők.

Ez történt tegnap

Hétfőn az ünnep miatt zárva voltak az amerikai piacok, ezért gyér forgalom közepette vegyesen, többnyire veszteséggel zártak a főbb európai értékpapírpiacok. Az árfolyamcsökkenést elsősorban a megelőző két hétben elért nyereségeket lefölöző profitkivételnek tulajdonították tőzsdei elemzők.

A pán-európai indexek közül a Stoxx 600 0,17 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,12 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,02 százalékkal csökkent. A londoni FTSE-100 index 0,12 százalék, a frankfurti DAX index 0,34 százalék, a párizsi CAC-40 index 0,13 százalék gyengüléssel fejezte be a hétfői kereskedést. Madridban viszont 0,05 százalékkal, Milánóban 0,49 százalékkal zárt magasabban a tőzsdeindex.

A banki papírok árfolyamát a brit Carillion építőipari vállalat csődje mozgatta meg. A Carillion részvényét felfüggesztették, legnagyobb hitelezői, a HSBC és az RBS bankok részvénye pedig gyengült, míg az építőipari vállalat konkurenseinek a részvénye erősödött.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 298,75 pontos, 0,75 százalékos csökkenéssel, 39 579,11 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 4,0 milliárd forint volt. A Mol árfolyama 28 forinttal, 0,92 százalékkal 3016 forintra csökkent, 536,9 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 70 forinttal, 0,64 százalékkal 10 860 forintra esett, forgalmuk 1,0 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 3,50 forinttal, 0,74 százalékkal 467,50 forintra gyengült, forgalma 652,3 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 40 forinttal, 0,59 százalékkal 6735 forintra csökkent, a részvények forgalma 420,1 millió forintot ért el.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Technikai elemzések

Ma van a nagy nap a Richternél. Ha jön a jelentés, akkor 1 órakor érkezik...

A fals kitörés után az alakzat alja felé folytatódhat a gyengülés a hazai...

Teljesült a hatodik Elliott hullám a gyógyszergyártó árfolyamánál.

Elesettnek nyilvánítható a 200 napos mozgóátlag a bankpapírnál.

Az esés utáni konszolidációt követően tovább mínuszok jöhetnek a távközlési...

A C hullám a 2700 forintos korábbi mélypont alá mutat az olajvállalat...

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Pluszban kezdett Európa »