Jó számok az autó- és a vegyiparból, csalódás a bankszektorban

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A német BMW autókonszern profitja rekordszintre nőtt a március végével zárult első negyedévben. Jó számokat jelentett a német vegyipari konszern, a BASF is, a HSBC-nek viszont nem volt szerencsés az évkezdés.

Meglepte az elemzőket a BMW

A müncheni székhellyel rendelkező vállalat pénteken azt közölte, hogy az adózott eredménye 1,2 százalékkal, 2,301 milliárd euróra emelkedett az egy évvel korábbi 2,274 milliárd euróról. Szakértők csökkenő profitra, 2,164 milliárd euróval számoltak.

A cég bevétele 5 százalékkal 22,7 milliárd euróra mérséklődött, elsősorban a devizaárfolyamok kedvezőtlen alakulása miatt.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A BMW valamennyi fontos piacán, Ázsiában, Észak-Amerikában és Európában is növelni tudta eladásait az idei első negyedévben. Az 5-ös sorozatú modellek értékesítése 13 százalékkal, az X1 SUV modellek eladása pedig 17 százalékkal ugrott meg a tavalyi első negyedévvel összevetve.

Ugyancsak a devizák kedvezőtlen árfolyammozgása miatt a BMW kamat és adófizetés előtti eredménye (EBIT) 3 százalékkal, 2,73 milliárd euróra zsugorodott.

Esett a HSBC negyedéves nyeresége

A HSBC adózás előtt profitja 4 százalékkal csökkent az idei első negyedévben elsősorban a magasabb működési költségek miatt, egyúttal hamarosan elinduló 2 milliárd dollár értékű részvényvisszavásárlási programot jelentett be.

Európa legnagyobb bankja pénteken azt közölte, hogy az adózás előtti nyeresége 4,76 milliárd dollárra esett a március végével zárult három hónapban az egy évvel korábbi 4,96 milliárd dollárról. Az elemzők javuló eredményt, 5,76 milliárd dollárt vártak.

A Londonban és Hongkongban jegyzett bank működési kiadásai 13 százalékkal nőttek, ami felülmúlta az 5,5 százalékos bevételnövekedést. A bank a költségnövekedést elsősorban a brit és a kínai piacon végrehajtott befektetésekkel indokolta.

Nőtt a BASF negyedéves működési eredménye

Az alapvető kemikáliák iránti erős keresletnek köszönhetően a várt mértékben nőtt a BASF működési eredménye az idei első negyedévben.

A német vegyipari konszern pénteken azt közölte, hogy a március végével záródott három hónapban a kamat és adófizetés előtti eredménye (EBIT) 2 százalékkal, 2,51 milliárd euróra nőtt, ami megfelelt a piaci várakozásoknak. A vállalat továbbra is arra számít, hogy az idén tíz százalékkal nő az EBIT.

A BASF tavalyi üzemi eredménye 32 százalékkal 8,32 milliárd euróra emelkedett.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Estére lejtőre került New York »