Jó vétel lehet a földgáz

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Az év eleje óta 35 százalékot zuhant, ám hosszú távon derűsek a kilátások a földgáz árfolyamát tekintve. Kovács Karád, a Portfolio Trader vezető elemzőjének véleménye szerint, ez a mostani korrekció beleillik az új emelkedő trend kialakulásának képébe.

Még több kőolajra és földgázra lehet szüksége az emberiségnek

Az energiahordozók iránti globális kereslet mintegy 30 százalékkal nő 2015 és 2035 között, a bővülés évi átlagban 1,3 százalék lesz - áll a BP olaj- és gázipari cég Energy Outlook címet viselő éves jelentésében.

Az energiahordozók iránti keresletbővülés üteme várhatóan jóval elmarad a globális GDP-növekedésnél, ami évi átlagban 3,4 százalék lesz. A dokumentum összeállítói a keresletnövekedési várakozást azzal indokolták, hogy az egyre korszerűbb technológiák felhasználásával nő az energiahatékonyság, miközben környezeti tényezők is közrejátszanak majd.

A BP előrejelzése szerint a kőolaj, a földgáz és a szén továbbra is a globális gazdaság fő energiaforrásai maradnak, 2035-ben arányuk a globális energiafelhasználásban 75 százalék lesz a 2015. évi 86 százalék után. A kőolaj iránti kereslet tovább bővül, de a korábbiaknál jóval kisebb ütemben.

A 30-as évek elejére az olajvegyészeti ágazat növekedése lesz a legnagyobb, elsősorban a műanyagtermékek iránti kereslet bővülése miatt. Az olajkereslet növekedését fékezi majd az elektromos autók elterjedése. Ezeknek az autóknak a száma a 2015. évi 1,2 millióról 2035-re 100 millióra nő, ami a globális autóállomány mintegy 5 százaléka lesz.

Az olajkereslet-növekedés lassulásának egyik hatásaként elsősorban azok az országok növelik majd olajpiaci részesedésüket, amelyeknek alacsony a termelési költsége. Ilyenek az OPEC közel-keleti tagországai, vagy például Oroszország és az Egyesült Államok.

Ezt olvasta már?

USA: a foglalkoztatási adatok emelték a mutatókat »