Jól hozott a kínai olaj

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nőtt a PetroChina állami tulajdonban lévő kínai olajvállalat profitja a harmadik negyedévben: a nyereség 19 százalékkal emelkedett az üzemanyagok kínai állami árszabályozási rendszerének változása miatt.

A kínai vállalat közleménye szerint az idei reformoknak köszönhetően a belföldi üzemanyagárak már jobban összhangban vannak a nemzetközi árakkal. Az árváltozás a gyakorlatban áremelkedéssel járt, ez több bevételt eredményezett a finomítói és a földgáz üzletágnál. A PetroChina 20 ezer töltőállomást üzemeltet Kínában.

A PetroChina nyeresége július és szeptember között 19 százalékkal 4,9 milliárd dollárra nőtt, a bevétel 5,5 százalékos emelkedéssel 95,5 milliárd dollár volt. A cég vezetősége hangsúlyozta, hogy ez nagyrészt az árszabályozási rendszer változásának köszönhető.

Az év első kilenc hónapjában 2,2 százalékkal 698 millió hordóra nőtt a vállalat kőolaj-kitermelése, de a kitermelői üzletág profitja 10 százalékkal csökkent a megnövekedett költségek és a nyersolaj árának csökkenése miatt.

A finomítói üzletág az üzemanyagárak növekedése ellenére is veszteséges volt az év elején, de már kevésbé, mint az előző évben. A gázüzletág nyeresége huszonhatszorosára, megközelítőleg 3,84 milliárd dollárra nőtt január és szeptember között.

Ezt olvasta már?

A járvány lassan eltűnik, az aggodalom megmarad »