Jóváhagyták a Wallis vételi ajánlatát

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jóváhagyta a Wallis Asset Management Zrt. kötelező nyilvános vételi ajánlatát az Altera Vagyonkezelő Nyrt. részvényeire. A vételi ajánlat elfogadására nyitva álló időtartam június 8-án 10 órától július 9-én 12 óráig tart - derül ki a BÉT honlapján kedden közzétett, az MNB által jóváhagyott vételi ajánlatból.

A kötelező nyilvános ajánlat valamennyi, nem a Wallis tulajdonában lévő részvényre vonatkozik. A részvényenkénti ajánlati ár valamennyi részvényfajta esetén 520,25 forint a 100 forint névértékű részvényekre. A tranzakció lebonyolítója a Magyar Takarékszövetkezeti Bank.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Az ajánlattevő 803 370 darab "C" sorozatú törzsrészvénnyel rendelkezik, a többi összehangoltan eljáró személynek nincs Altera-részvénye. Így a vételi ajánlat 25 ezer darab "A" sorozatú szavazatelsőbbségi részvényre (a sorozat 100 százaléka), 25 ezer darab "B" sorozatú osztalékelsőbbségi részvényre (a sorozat 100 százaléka) és 2 530 070 darab "C" sorozatú törzsrészvényre (a sorozat 74,56 százaléka) vonatkozik.

Az előzmények

A vételi ajánlat előzménye, hogy a Wallis Asset Management 23,33 százalékot megvásárolt az Altera törzsrészvényeiből, amivel az Altera legnagyobb tulajdonosává vált. Ezt a részesedést további 1,74 százaléknyi törzsrészvény vásárlásával 25,07 százalékra kívánja növelni, az erre vonatkozó adásvételi szerződés a vételi ajánlat zárónapját követő munkanapon lép hatályba.

A befolyásszerzés alapján a Wallisnak, mint az Altera egyedüli 10 százalék feletti részvényesének vételi kötelezettsége keletkezett a társaság összes részvényére.

A vételi ajánlat szerint az Altera igazgatósága április 26-án döntött az alaptőke 3 038 923 500 forinttal való felemeléséről, 344 344 000 forintról 3 383 267 500 forintra.

A tőkeemelés során kibocsátandó új részvények kibocsátási értéke megegyezik a vételi ajánlati árral. A tőkeemelésre apporttal kerül sor, amelynek során az Altera 100 százalékos tulajdonába kerül a Wallis Csoport négy gépjármű-kereskedelemmel és szolgáltatással foglalkozó vállalata.

Több mint 90 százalékos befolyás

Amennyiben az összehangoltan eljáró személyek megszerzik a kisebbségi részvénycsomagot és a tőkeemelésre is sor kerül, a Wallis akkor is 92,51 százalékos befolyással rendelkeznek majd az Alterában, ha a vételi ajánlatot egyetlen részvényes sem fogadja el.

Az Altera igazgatósága korábban közölte, hogy nem javasolja a részvényesek számára a vételi ajánlat elfogadását. A testület azzal érvelt, érdekük, hogy a közkézen lévő részvényeik száma minél nagyobb mennyiségben megmaradjon, amivel megvalósítható a szükséges szintű részvényesi ellenőrzés, a társaság folyamatos, hosszú távú tőzsdei jelenléte, a működés nyilvánossága.

A Wallis Asset Management Zrt. a Wallis Csoport tagja, amelynek végső tulajdonosa Veres Tibor magánszemély. A cég a Wallis Csoporton belül klasszikus pénzügyi befektetési tevékenységet végez. Az ajánlattevő saját tőkéje 2016 végén közel 12 milliárd forint volt.

Az Altera Nyrt. a BÉT standard kategóriájában jegyzett vagyonkezelő társaság, a részvények június 5-i záró ára 810 forint volt, legalacsonyabb ára az elmúlt egy évben 95, a legmagasabb pedig 950 forint.

A nyilvános vételi ajánlat szövege itt érhető el.