-->

Karcsúsít a posta

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Népszabadság szerint csendben "fogyókúrázik" a Magyar Posta, félezren kerülhetnek az utcára.

A lap szombati számában megjelent cikk szerint a társaság a csoportos létszámcsökkentést elkerülendő kisebb, harminc fő alatti csoportokban küldi el dolgozóit. A Népszabadság úgy tudja, az állami vállalat sokuktól igyekszik közös megegyezéssel elválni, ezzel is elkerülve a bejelentési kényszert. A lap információi szerint az elmúlt hetekben több mint 250 postásnak kötöttek útilaput a talpára. Azt is hallani, hogy a terv ennek akár kétszerese is lehet. Vezetőknek és a szakapparátus dolgozóinak egyaránt van félnivalójuk.

Apáti-Tóth Kata, a társaság szóvivője a lappal azt közölte: a postai piac 2013. január 1-jei liberalizációja után cégük "kiemelt szempontja, hogy a versenykörülmények között is megfelelő hatékonysággal működő, és a piaci igényekre gyorsan reagáló szervezetet alakítson ki." Ennek érdekében a vállalat "megkezdte tevékenységének átvilágítását, és a hatékonyságnövelés szempontjából releváns intézkedéseket tesz". Ezek "része lehet egyes tevékenységek racionalizálása, korszerűsítése". Az idén az irányítási és az adminisztrációs területek racionalizálására, hatékonyabb működésének kialakítására koncentrálnak. Ez pedig "szervezeti átalakításokkal, esetenként a vezetői szintek és a háttérapparátus létszámának csökkentésével jár".

A 33 ezer főt foglalkoztató vállalat alaposan felkészült a létszámcsökkentésre. Éves beszámolója szerint legalábbis a 14,2 milliárd forintos céltartalékból 2,8 milliárd forintot a "létszámracionalizálással, valamint a 40 éves szolgálati idővel rendelkező nők kedvezményes nyugdíjba vonulásával összefüggésben" a felmentési bérekre és járulékokra tettek félre, további 339,9 millió forint céltartalékot a végkielégítésekre és járulékokra különítettek el - írja az újság.