Kénytelen lesz organikusan növekedni az OTP

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Bár zöldben nyitott az OTP, ezt aligha magyarázhatjuk a romániai növekedési tervekkel. Pláne, hogy nincs alkalmas akvizíciós célpont a bank látókörében.

Az OTP 7-8 százalékos piaci részesedés elérésére törekszik Romániában - erről Csányi Sándor a magyar lakossági bank első embere nyilatkozott tegnap Bukarestben. A jelenlegi piaci részesedésük 4 százalékos.

Fókuszban az organikus növekedés

A román terjeszkedés régóta napirenden van az OTP-nél, a közelmúltban is hajtottak végre akvizíciót az országban – emlékeztettek az Erste elemzői. Szerintük a mostani növekedési terv érdekességét talán az adhatja, hogy mivel nem látnak vonzó felvásárlási célpontot Romániában, így inkább az organikus növekedésre helyezhetik majd a hangsúlyt. Amiben egyébként szintén jelentős rutinnal rendelkezik a bankcsoport.

Kivételes felmentés

Az OTP a 7-8 százalékos célkitűzést kivételes felmentésnek tekinti abból a szempontból, hogy az általános szabály alapján minden jelen lévő országban legalább 10 százalékos piaci részesedés elérése törekednek – mondta Kovács Bálint, az Equilor senior elemzője.

Bár Csányi Sándor úgy fogalmazott, hogy ha olyan bank kerülne eladásra, amely beleillene az OTP portfóliójában és emellett lenne esély a hatósági engedély megszerzésére is, akkor arra ajánlatot tennének. Észre kell venni, hogy jelenleg nincs ilyen bank az OTP látókörében.

Nem a román hír hajtja a papírt

A mai emelkedés aligha írható a tegnapi bukaresti bejelentés számlájára, inkább a pozitív szentiment, s a kedvező makrogazdasági mutatók segítik az OTP-t - mondta Le Phuong  Hai Thanh, a Concorde elemzője. Hozzátéve: tudható volt, hogy további akvizíciókra készül a magyar lakossági bank: korábban 5 akvizícióról beszéltek. 

A nyáron megvettek egy görög leánybankot Romániában, ugyanakkor egy másik eladó görög leányról  valószínűleg lemarad az OTP. Nyilvánvaló azonban, hogy most Romániában minden potenciális bankot megnéznek, s az is egyértelmű, hogy mind az organikus növekedést, mind a a felvásárlásokat kedvezően fogadná a piac.

Ezt olvasta már?

Nagyot esett a Richter 7000 forint közeléből »